Vajrat më të dëmshëm vegjetalë që dëmtojnë organizmin

635 0

Nëse i shmangni këto vajra nga ushqimi juaj, do të ndërmerrni hapa domethënës në përmirësimin e shëndetit tuaj.

Vajrat vegjetalë ju bëjnë dëm. Kjo është e vërteta.  Për fat të keq, kjo nënkupton të hiqni dorë nga gjithçka që skuqet me këto vajra, edhe nga patatet e skuqura apo edhe patatinat.

Zemra, mëlçia dhe i gjithë organizmi juaj do t’ju jenë mirënjohës nëse hiqni dorë nga vajrat vegjetalë. Kur të ndërmerrni këtë hap, do ta kuptoni shumë shpejt sa pak nevojë keni pasur për këto vajra.

Përse janë të dëmshëm vajrat vegjetalë?

• Nivelet e larta të acideve yndyrore omega-6 që gjenden tek këto vajra mund të shkaktojnë inflamacion, i cili është shkaktari kryesor i disa sëmundjeve si ato të zemrës, artritit, kancerit, madje edhe depresionit.

• Vajrat vegjetalë dëmtojnë sistemin riprodhues dhe pengojnë zhvillimin e fetusit dhe fëmijëve. Sipas të dhënave të AgroWeb.org nivelet e larta të këtyre yndyrnave në qumështin e gjirit të nënës ka lidhje me çrregullimin e sistemit imunitar tek fëmijët e vegjël.

• Vajrat vegjetalë janë kimikisht të paqëndrueshëm dhe ndërveprojnë me oksigjenin duke u transformuar në kolesterol dhe yndyrna të ngopura me t’u futur në organizëm.

• Shumica e këtyre vajrave vegjetalë përmbajnë antioksidantë artificialë të cilët shtohen nëpër ushqime për të parandaluar prishjen e tyre të shpejtë.

Vajra për t’u shmangur:

1. Vaji i farave të rrushit

Vaji i farave të rrushit reklamohet si një alternativë e shëndetshme gatimi, madje rekomandohet mbi të gjithë vajrat e tjerë vegjetalë. Por ky vaj përmban nivele shumë të larta (rreth 70%) të acideve yndyrore omega-6. Gjithashtu është i përpunuar industrialisht falë përdorimit disa elementëve të tjerë kancerogjenë që shfrytëzohen për nxjerrjen dhe pastrimin e vajit. Në produktin përfundimtar gjenden gjurmë të kimikateve të tjera të dëmshme.

2. Vaji i luleve të verdha – Vaji Kanola

Ky është një nga vajrat më popullorë në mesin e të gjithë vajrave vegjetalë, sepse besohet të jetë i shëndetshëm. Njihet si vaji Kanola (Vaj Kanadez me Aciditet të Ulët) dhe vjen nga një varietet gjenetikisht i modifikuar i luleve të verdha.

Rreth 87 përqind e këtij vaji është i modifikuar gjenetikisht, që do të thotë se është i mbushur me pesticide dhe kimikate. Ky vaj përmban gjithashtu edhe sasi të mëdha të acidit toksik erurik.

3. Vaji i perimeve / Vaji vegjetal

Kur dëgjon fjalën perime, automatikisht mendon për një alternativë të shëndetshme. Sidomos kur përballesh me një vaj të tillë që supozohet të përgatitet nga perimet. E vërteta është krejt e kundërta. Në 99 përqind të rasteve, ai që shitet si vaj perimesh, nuk është asgjë tjetër veçse vaj soje dhe bëhet fjalë për sojë të modifikuar gjenetikisht në mënyrë të atillë që të përvetësojë pesticidet toksike.

Sasia e acideve yndyrore omega-6 në këtë vaj është 54%, një nivel shumë i lartë ky që shkakton inflamacionin e organeve dhe një sërë problemesh të tjera shëndetësore.

4. Vaji i misrit

Shpesh konsumatorët janë të keqinformuar në lidhje me emërtimin e misrit. Misri perceptohet si perime, por në të vërtetë është një drithë që përmban nivele të larta të acideve yndyrore omega-6 dhe një nga drithët më të modifikuar gjenetikisht sidomos ai që përdoret për prodhimin e vajit të misrit.

5. Margarina dhe zëvëndësuesit e tjerë të gjalpit

Veganët përdorin disa produkte të modifikuara bulmeti të cilat nuk janë më mirë se margarina jo e hidrogjenizuar. Gjalpi dhe zëvëndësuesit e tij duhet të jenë organikë sepse mendohet të kenë më pak pesticide. Por sërisht këto produkte që supozohet të zëvëndësojnë gjalpin nuk janë aspak një zgjedhje e shëndetshme. Sepse në të vërtetë janë një përzierje e vajit të kanolës me atë të perimeve ose të sojës.

Margarina është ndoshta një nga produktet më të pashëndetshme që janë prodhuar ndonjëherë për konsum të gjërë. Ajo i ngjan më shumë diçkaje plastike se sa një ushqimi të vërtetë. Qëndrojini larg!

Alternativa të shëndetshme

Së pari ju mund ta rregulloni stilin e të gatuarit duke përdorur enë kuzhine të cilat nuk kërkojnë yndyrë për gatim. Gjatë kavërdisjes së perimeve, më mirë përdorni ujë se sa vaj. Megjithatë, ka disa gatime që kërkojnë yndyrë, dhe në kësi rastesh, ju sugjerojmë alternativat e mëposhtme që janë më të shëndetshme.

Vaji i arrës së kokosit përdoret në gatim dhe është i mrekullueshëm. Duron nxehtësinë dhe ruan shijen gjatë gatimit në krahasim me vajrat e tjerë. Nëse i druheni aromës së arrës së kokosit, atëherë përdorni vaj të arrës së kokosit pa aromë.

Në vendet e Mesdheut, njerëzit kanë gatuar me vaj ulliri prej shekujsh. Megjithatë kujdesuni kur të blini vaj në treg, sepse mund të jeni duke blerë një vaj kanola të përzier me pak vaj ulliri. Kujdesuni të blini vaj ulliri të papërzier që të garantoni cilësinë e tij. /AgroWeb.org