3 Mënyra Për të Mos Krahasuar Veten me të Tjerët

728 0

Një ditë po flisja me një kolege, e cila ishte gati të qante, sepse ishte më pak e suksesshme se njerëzit e tjerë të moshës së saj. Pavarësisht se kishte një punë të mirë, respektin e kolegëve të saj dhe një rrugë të qartë për t’u promovuar, ajo po e vlerësonte karrierën e saj bazuar në mënyrën se si ajo matej me disa njerëz të tjerë që mund të mendonte, që ishin më mirë.

Kjo tendencë për të krahasuar veten me njerëzit e tjerë quhet krahasim social dhe është një mënyrë e natyrshme për ne që të vlerësojmë se si po ecim në jetë. Kur e krahasojmë veten me të tjerët që janë më të mirë se ne, ai quhet një krahasim social në rritje dhe ka tendencë të na bëjë të ndihemi të pakënaqur. Nëse mendojmë se nuk mund të bëjmë asgjë për të përmirësuar situatën tonë, atëherë kjo pakënaqësi kthehet në zhgënjim.

Kur e krahasojmë veten me njerëz në gjendje më të keqe se sa jemi vetë, quhet një krahasim social në rënie dhe mund të na bëjë të ndihemi të kënaqur (ose edhe të vetëkënaqur), por gjithashtu ka tendencë të na e humbë motivimin për të punuar më shumë.

Sido që të jetë, krahasimet sociale priren të jenë të këqija për ne. Përjashtim është kur keni një konkurrencë miqësore me kolegë të një niveli të ngjashëm, ku krahasimi me njëri-tjetrin mund të motivojë të gjithë grupin për të arritur një qëllim.

Nëse po zbuloni se krahasimet sociale po ju tërheqin, në këtë artikull janë tre gjëra më produktive që mund të bëni në vend të kësaj:

Fokusohuni në rrugën tuaj

Një problem thelbësor me krahasimet sociale është se ai lejon që jeta e njerëzve të tjerë të komandojë qëllimet tuaja. Në fund të fundit, ajo që e bën zhgënjyes një krahasim social në rritje është se dikush tjetër ka arritur diçka që ju nuk e keni arritur akoma. Është e dobishme të mendoni se çfarë ju bën të lumtur dhe të kënaqur personalisht dhe profesionalisht. Rendisni gjërat kryesore që dëshironi të bëni ose të arrini. Përpjekja për të jetuar një jetë që është autentike për ato qëllime personale është e vlefshme.

Një problem me përqëndrimin në arritjet e njerëzve të tjerë është se mund t’ju bëjë të pakënaqur me aktivitetet e përditshme në të cilat keni qenë të angazhuar më parë që ju pëlqenin. Njohja se dikush tjetër ka arritur një nivel të caktuar suksesi mund të heqë kënaqësinë nga ajo që ju pëlqente të bënit më parë. Një problem i dytë është se arritjet e njerëzve të tjerë, megjithëse mund të duken të mrekullueshme, mund të mos jenë në fakt gjërat që ju bëjnë të lumtur. Duke qëndruar të përqëndruar në qëllimet tuaja, ju mund të krijoni rrugën tuaj përmes “zgjedhjes së aventurës tuaj” të jetës.

Lexoni: 3 mënyra se si truri juaj në të vërtetë përmirësohet me moshën

Gëzoni për suksesin e njerëzve të tjerë

Kur e gjeni veten duke parë me zili arritjet e dikujt tjetër, përpiquni të riformuloni reagimin tuaj. Zilia është emocioni që përjetoni kur dikush tjetër ka ose bën diçka që ju dëshironi ta kishit ose ta bënit. Nëse një koleg merr një promovim ose një çmim që keni dashur, është e natyrshme të ndjeni një goditje xhelozie. Në vend të kësaj, merrni parasysh dërgimin e një shënimi urimi dhe shijoni suksesin e tyre.

Ka disa arsye për të punuar për të qenë të lumtur për të tjerët. Ka shumë pak rrethana në të cilat suksesi i një personi ju pengon të arrini qëllimet tuaja. Unë supozoj se nëse jeni duke konkurruar në Lojërat Olimpike, në përgjithësi ka vetëm një medalist të artë. Por në shumicën e profesioneve, shumë njerëz mund të kenë njëfarë suksesi. Kur zemëroni njerëzit e tjerë për atë që kanë bërë, shpesh mund të veproni në mënyra që ju bëjnë të dukeni të hidhur për ta dhe për kolegët tuaj. Kur ju përgëzoni të tjerët për sukseset e tyre, njerëzit e tjerë do të mendojnë për ju si një anëtar të mirë të komunitetit, gjë që mund t’i ndihmojë njerëzit e tjerë të jenë të lumtur për sukseset tuaja në të ardhmen.

Përveç kësaj, shumë zakone fillojnë nga jashtë brenda. Kjo do të thotë, mund të duket e pandershme të përgëzosh dikë në fillim. Por, me kalimin e kohës do të zbuloni se është më e lehtë të përgëzoni të tjerët për gjërat e mira që u ndodhin, sepse po praktikoni ndarjen e arritjeve të tyre nga tuajat.

Përqëndrohuni tek mirënjohja

Një nga arsyet pse krahasimi social është kaq i zakonshëm është se ne jemi në thelb krijesa sociale. Natyrisht, ne fokusohemi në atë që njerëzit e tjerë po bëjnë. Është e vështirë të injorosh thjesht veprimet e të tjerëve, veçanërisht të njerëzve që po bëjnë gjëra të ngjashme me atë që ti je.

Ka të ngjarë të keni një kohë të vështirë të injoroni njerëzit e tjerë, kështu që pjesë e asaj që dëshironi të bëni është të ndryshoni natyrën e ndjenjave tuaja për njerëzit e tjerë në botën tuaj. Një mënyrë e shkëlqyer për ta bërë këtë është të shkruani një listë mirënjohjeje. Përqëndrimi te mirënjohja ndihmon, sepse pjesa më e madhe e asaj për të cilën jeni mirënjohës përfshin njerëzit përreth jush, individë që janë kujdesur, ju kanë udhëzuar dhe promovuar punën tuaj. Kjo e bën mirënjohjen një kundërhelm të mrekullueshëm ndaj krahasimeve negative sociale. Ju kujton se ka shumë njerëz rreth jush që po kontribuojnë në suksesin tuaj./Burimi:BM