698 0

Përse Nuk Duhet t’i Ruani Kurrë Qepët Dhe Hudhrat në Frigorifer

Sigurisht që frutat dhe perimet mund të zgjasin për javë të tëra në frigorifer kur ruhen siç duhet, por për qepët dhe hudhrat nuk ndodh e njëjta gjë.

Sipas të dhënave të AgroWeb.org arsyeja pse qepët nuk mund të ruhen në frigorifer është se ato thithin më shumë lagështi, kështu që prishen më shpejt,

Për hudhrën, arsyetimi është paksa i ndryshëm. Ruajtja e hudhrave në frigorifer do të stimulojë mbirjen.

Edhe pse hudhra e mbirë nuk është e dëmshme apo e pashëndetshme, është një tregues se cilësia e saj ka rënë.

Si t’i ruani qepët dhe hudhrat?

Në vend që t’i vendosni në frigorifer, ruajini qepët e plota në një hapësirë ​​të freskët, të thatë dhe të ajrosur mirë.

Lagështia ose mungesa e lëvizjes së ajrit do të përshpejtojë prishjen e tyre dhe rrezet e diellit do të bëjnë që ato të mbijnë. Kur qepët e plota ato ruhen siç duhet, kanë një jetëgjatësi prej rreth 30 ditësh.

Hudhrat gjithashtu duhet të ruhet në të njëjtën mënyrë. Nëse i vendosini ato në një vend të freskët, të thatë, të ajrosur mirë, do të jetojnë edhe më shumë se qepët, rreth 3 – 5 muaj.

Si t’i ruani qepët e qëruara dhe të prera

Qepët e qëruara, por ende të plota (kur hiqet shtresa e hollë e jashtme e fortë e lëkurës) duhet të ruhen në frigorifer.

Ato do të kenë një jetëgjatësi prej rreth 10 deri në 14 ditësh.

Ju gjithashtu mund t’i ruani qepët të qëruara dhe të prera në feta ose të prera në kubikë në frigorifer.

Afati i tyre i ruajtjes është pak më i shkurtër, rreth 7 deri në 10 ditë.

Si të ruani hudhrën e qëruar

Hudhrat e qëruara ose të copëtuara mund të ruhen në frigorifer, mjafton t’i mbështillni fort në mënyrë hermetike.

Hudhra gjithashtu mund të ruhet edhe në formë pureje. Shtypni disa thelpinjë hudhrash me pak vaj derisa të formohet një pastë e trashë. Masa duhet të hidhet në një enë hermetike dhe të ruhet e ngrirë në frigorifer.

Është jashtëzakonisht e rëndësishme që pureja e hudhrës të mos mbahet në temperaturën e dhomës, sepse kjo mund të nxisë lehtësisht rritjen e Clostridium botulinum. Një bakter toksik që mund të jetë vdekjeprurës.

Si të zgjidhni qepët dhe hudhrat

AgroWeb.org ju këshillon të zgjidhni qepë me lëkurë të thatë, pa të vara apo njolla. Qepa duhet të jetë e rëndë dhe të mos ketë aromë.

Ndëra hudhrat duhet të jenë të forta, pa myk të dukshëm në sipërfaqe dhe që nuk kanë mbirë./AgroWeb.org