Si Rendtiet Shqipëria Në Lidhje Me Procesin E Vaksinimit Të Popullsisë?

306 0

Shqipëria rezulton një nga shtetet e Europës që ka avancuar më pak me vaksinimin e popullsisë.

Sipas të dhënave të “The Our World in Data”, që gjurmon ecurinë e vaksinimit në shumë vende të botës, në Shqipëri deri në datën 14 shkurt, ishin administruar 0.04 doza vaksinash për 100 banorë.

Mesatarja e Europës deri në 16 shkurt ishte 5.91 doza për 100 banorë, me rekordin që e mban Mbretëria e Bashkuar prej 23.75 doza. Mesatarja e Bashkimit Europian ishte 5.02 doza.

Në rajon, rekordin e mban Serbia, që në fakt rezulton e dyta në Europë, pas Mbretërisë së Bashkuar, që deri në 18 shkurt kishte administruar 18.36 doza për 100 banorë, duke ia kaluar madje edhe Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Italia ka administruar 5.06 doza për 100 banorë, Greqia 5.52, Kroacia 2.94. Bullgaria 1.17. Nuk ka të dhëna për ecurinë e vendeve të tjera të rajonit.

Si arriti Serbia para të gjithëve për vaksinimin

BBC shkruante se si Serbia ia kishte dalë të arrinte në krye të Europës sa i përket fushatës së vaksinimit.

“Kryeministrja e arsimuar në SHBA e Serbisë ishte udhëheqësja e parë europiane që mori vaksinën Pfizer-BioNTech”.

Vendi është gjithashtu përpara të gjitha 27 vendet anëtare të BE – duke kryer vaksinime me dyfishin e shpejtësisë së Gjermanisë, Spanjës dhe Italisë dhe katër herë më shpejt se Holanda.

Ndërsa Kryeministrja mund të këmbëngulë se nuk ka vend për gjeopolitikë kur bëhet fjalë për koronavirusin, marrëdhëniet e ngrohta të Beogradit me Pekinin dhe Moskën padyshim kanë ndihmuar në sjelljen e sasive të vaksinave për të cilat vendet e BE mund të kenë zili.

“Do të isha po aq e lumtur nëse do të merrnim një milion vaksina nga Pfizer,” thotë zonja Brnabic. “Por politika jonë e jashtme u shpagua; Unë mendoj se ishte e zgjuar dhe duhet të them se jam krenare për atë që arritëm.”

“Ne nuk jemi një anëtar i BE, dhe me gjithë solidaritetin që ka në BE, jemi të detyruar të jemi të fundit që të marrim vaksinat nga BE. Kjo është e keqja e të mos qenurit një anëtar i BE, dhe fokusi strategjik i tim qeveria mbetet pranimi në BE “.

Por në këtë moment krize, mosbesimi te Brukseli për prokurimin e vaksinave ka qenë një përfitim për Serbinë. Në Qendrën e Tregtisë Botërore në Beograd, njerëzit që janë regjistruar në internet ecin shpejt në radhë për të marrë dozat e tyre të vaksinës, shkruan BBC.

Izraeli Mban Vendin e Parë

Në gjithë botën, rreth 172 milion njerëz kanë marrë dozën e parë të vaksinës Covid-19 deri në shkurt 2021. Tetë vaksina janë aktualisht në përdorim në të gjithë botën, të gjitha këto kërkojnë dy doza.

Në botë kryeson për vaksinimin Izraeli, e ndjekur nga Emiratet e Bashkuara Arabe, dhe të tretët renditen Mbretëria e Bashkuar.

Në Izrael, të dhënat tregojnë se vaksinimi po jep efekt. Një studim izraelit gjeti se rastet me Covid-19 dhe shtrimet në spital ranë midis njerëzve që u vaksinuan. Të dhënat e hershme sugjerojnë që vaksinat po funksionojnë po aq mirë në praktikë sesa ato në provat klinike./Burimi:Monitor