Çfarë Lloj Urie Keni? – Ndikimi tek Shtimi në Peshë

142 0

Jo të gjitha ndjenjat e urisë janë të njëjta. Sipas Lauryn Lax, specialiste e mjekësisë funksionale dhe nutricioniste, ekzistojnë shtatë lloje urie, sipas melarossa.it.

Të kuptuarit se çfarë lloj urie ndjeni mund t’ju ndihmojë të keni një marrëdhënie më të shëndetshme dhe më të ekuilibruar me ushqimin.

Marrëdhënia me ushqimin

Marrëdhënia me ushqimin është shumë komplekse. Në disa raste mund të kthehet në një obsesion, duke fshehur një shqetësim psikologjik që përpiqeni ta kompensoni me qejf ose dieta ekstreme.

Kthimi në ushqim me qasjen e gabuar mund të çojë në çrregullime serioze të të ngrënit si obeziteti, bulimia ose anoreksia.

Me pak fjalë, të kuptuarit e llojit të urisë që ndjeni mund të jetë e rëndësishme për të qenë në gjendje të keni një marrëdhënie të shëndetshme me ushqimin dhe me veten.

Ka gra dhe burra që luftojnë çdo ditë me ushqimin e çrregullt dhe nuk mund të bëjnë dallimin midis urisë fiziologjike dhe psikologjik

Trupi dhe mendja juaj ju dërgojnë vazhdimisht sinjale për urinë gjatë ditës dhe nëse ndonjë nga këto nevoja nuk plotësohet, instinkti juaj i mbijetesës bëhet të përpiqeni t’i kënaqni ato në një farë mënyre

Shtatë llojet e urisë

nevoja fiziologjike –  ”gjëmimi” i stomakut ose i shkaktuar nga sinjale të larta shqisore që vijnë nga shija, nuhatja ose shikimi.

sensi i kontrollit – ushqimi jep siguri.

shumëllojshmëria – ushqimi mund të japë një ndjenjë lirie dhe të largojë mërzinë.

rëndësia – ju përdorni ushqimin për t’u vënë re kur mendoni se jeni të lënë pas dore, me pak rëndësi dhe jomjaftueshëm mirë.

dashuria – ushqimi të jep ngushëllim dhe përmbushje të dashurisë.

rritja – ushqimi mund të na bëjë të udhëtojmë dhe të mësojmë, duke na dhënë ndjesinë e të bërit diçka në botë.

kontributi – ushqimi mund të plotësojë nevojën tonë për të bërë një ndryshim.

“Në përvojën time është e rëndësishme t’i kuptosh këto shtatë lloje të urisë. Pasi të jeni në gjendje të identifikoni se çfarë lloji i urisë po nxit vendimmarrjen tuaj, mund të punoni më mirë me trupin tuaj, jo kundër tij’’, shtoi përfundon Lax./Burimi: ATA

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.