Pse melatonina është e rëndësishme për organizmin e njeriut?

275 0

Melatonina njihet edhe si hormoni i gjumit, sepse prodhimi i tij lidhet drejtpërdrejt me sasinë e dritës që marrim. Ajo gjendet natyrshëm në trupin tonë dhe sintetizohet përmes triptofanit, një aminoacid thelbësor që trupi nuk mund ta prodhojë vetë. Ai duhet të merret nga ushqimi dhe është me rëndësi jetike, pasi është i nevojshëm për rritjen dhe zhvillimin tonë.

Trupi ynë prodhon dy lloje të melatoninës

Trupi ynë posedon dy lloje të melatoninës: njëra është e zhvilluar në gjëndrën pineale dhe tjetra prodhohet në organe. E para është fotosensitive, domethënë, prodhohet sipas sasisë së dritës në të cilën jemi të ekspozuar, dhe është përgjegjës për kontrollin e ritmeve biologjike të gjumit.

E dyta, e quajtur melatonin ekstrapineal, prodhohet në sasi më të madhe, por prodhimi i saj nuk lidhet me dritën. Ndër funksionet e tij më të rëndësishme është mbrojtja qelizore, pasi ka efekte antioksiduese dhe anti-inflamatore.

Gjumi, funksioni i melatoninës pineale

Melatonina pineale kontrollon orën biologjike të trupit tonë, që është përgjegjëse për ciklet tona të pushimit. Ajo fillon të prodhohet në muzg, kur marrim më pak dritë, dhe prodhimi maksimal shfaqet në errësirë, gjatë natës. Nuk shkakton gjumë sikur të ishte një pilulë gjumi, puna e tij nuk është të na bëjë të flemë, por të na kujtojë se duhet të pushojmë.

Funksionet e melatoninës ekstrapineale

Prodhimi i melatoninës ekstrapineale është një proces i pavarur ndaj gjëndrës pineale dhe, kur është e nevojshme, çdo organ apo ind mund ta prodhojë atë vetë. Funksionet e tij ndodhin në nivelin qelizor. Ai rregullon funksionet qelizore duke vepruar si një antioksidant, duke parandaluar plakjen qelizore, dhe në të njëjtën kohë shërben si një anti-inflamator përballë një kërcënimi, për të mbrojtur qelizat./Burimi:Panorama