nga AgroWeb më 26 korrik 2017

Vlerat Magjike Për Shëndetin të Gjetheve të Arrave

Shqipëria njihet botërisht si pjesë bazike e vendorigjinës së pemës së arrës, e cila mbetet një nga prodhimet natyrale më të famshme të territoreve shqiptare. Rrethet me numrin më të madh të rrënjëve (mbi 10 000 rrënjë ), janë Tropoja, Dibra, Librazhdi, Puka, Korça, Pogradeci, ndërsa ...

nga AgroWeb më 14 korrik 2017

Lulerradhiqja, Shëronjësja e Mirë e Njeriut

Lulerradhiqja, kjo barishte e fuqishme ka qenë dhe mbetet e preferuara ndër breza, jo vetëm për aftësitë shëruese por edhe vlerat ushqyese. Ekspertët e mjekësisë popullore e konsiderojnë lulerradhiqen si një shëronjëse të fuqishme që pastron gjakun, zgjidh problemet me tretjen dhe parandalon gurët në të...

nga AgroWeb më 20 maj 2017

Misteret e Mantelit të Zonjës

A keni dëgjuar për Mantelin e Zonjës? Është një bimë shumëvjeçare që i përket familjes botanike Alchemilla. Kjo familje e ka marrë emrin pas bestytnive se bulëzat e ujit që formojnë gjethet e Mantelit të Zonjës mund të transformonin metalet bazë në flori. Alkimistët besojnë se këto ...

nga AgroWeb më 19 korrik 2017

Domatet e Egra, Thesaret e Malësive të Shqipërisë

Shija e domates së egër është një kombinim mjaft interesant i domates tradicionale dhe luleshtrydhes. Në Shqipëri, domatja e egër (lat. Physalis alkekengi L.), ka emërtime të ndryshme në varësi të zonave. Në Shkodër i thërrasin shishëkuqe, në Korçë e quajnë piperkë e egër ndë...

nga AgroWeb më 15 gusht 2017

Dorëzonja, Lulja Mike e Organizmit dhe Shëndetit

Çfarë të vjen ndërmend kur dëgjon fjalën “dorëzonja”? Nëse të bën të mendosh një lëng të ëmbël që thithet nga lulja e bukur, atëherë ke shumë të drejtë. Bima e dorëzonjës e ka marrë emrin pikërisht nga nektari i ëmbël, të cilin shqiptarë...

nga AgroWeb më 24 qershor 2017

Laboti - Barishtja Shqiptare Shumë e Kërkuar

Laboti i egër është njohur më parë si bar i keq, por mund të konsiderohet si një barishte e nënvlerësuar, pikërisht prej faktit se në të vërtetë, ai përmban shumë vlera shëndetësore. Konsumatori shqiptar mund të thuhet që ia ka njohur vlerat labotit të egër duke e përfshirë at&...

nga AgroWeb më 28 janar 2017

Trika - bima e lashtë mjekësore e trojeve ilire

Nga të gjitha barishtet e mrekullueshme që rriten në fushat dhe lëndinat shqiptare, trika ose bari i etheve, konsiderohet si një prej më të mirave sa i përket efikasitetit në trajtimin e disa problemeve shëndetësore. Kjo barishte, sidomos varieteti që çel lule të purpurta ose të kuqe mbart vlera të fuqishme ...

nga AgroWeb më 2 korrik 2017

Vlerat Medicinale dhe Ushqyese të Argjinares së Egër

Argjinarja e egër që çel lule me ngjyrë vjollcë është një barishte që rritet gjithë vitin dhe që i përket familjes botanike Asteraceae. Vendlindja e saj është Mesdheu perëndimor dhe ai qëndror, ku kjo barishte ka gjetur përdorim që në lashtësi. Gjethet, lulet, kërcenjtë dhe rrënja ...

nga AgroWeb më 12 prill 2017

Mëlaka, Bima Që Pastron Gjithë Organizmin

Mëlaka është një bimë që rritet gjatë gjithë vitit, mjaft e njohur në mjekësinë tradicionale popullore. Vendlindja e saj është Europa, madje edhe ajo gjendet edhe në Shqipëri. Rrënja e bimës mban erën e fortë të karafilit, ndërkohë që mëlaka renditet në listën e bim&...

nga AgroWeb më 10 janar 2017

Si të përgatisni Uthullën e Flaktë për Imunitetin

Uthulla e Flaktë është një emërtim që i përshtatet më së miri lëngut të mëposhtëm që përdoret në mjekësinë popullore për të forcuar imunitetin. Ky lëng përgatitet nga uthulla e mbushur me erëza dhe bimë barishtore, speca djegës dhe mjaltë që është shum&...

nga AgroWeb më 29 maj 2017

Barbaroza - Vlerat e Mbretëreshës së Kopshteve Shqiptare

Barbaroza është një bimë e bukur mjaft popullore, e njohur si Mbretëresha e Kopshteve. Ajo është një lule që rritet në krahinat e jug perëndimit të Ballkanit dhe veçanërisht Shqipërisë. Barbaroza është pjesë e familjes botanike Geranium që përmban 200 varietete bimësh dhe lulesh. ...