Industria e peshkimit/ Investimet dhe eksportet në rritje progresive paralele

353 0

Subvencionet dhe programet e IPARD kanë mbështetur industrinë e përpunimit të peshkut, duke rritur vlerat e financimit për këtë sektor, deri në 30 milionë lekë për një biznes.

Ministria e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, bën të ditur se ndërkohë eksportet e peshkut dhe produkteve të detit janë grupi me vlerën më të lartë të shitjeve jashtë vendit.

Sipas statistikave, dy grupet “Peshku dhe kafshët guaskore të nënujshme” dhe “Ushqimet e përgatitura nga mishi, peshku dhe molusqet” arritën një vlerë totale prej 13 miliardë lekësh më 2020, me rritje vjetore prej 12 %.

Rritja e eksporteve në këtë segment erdhi pas zgjerimit të investimeve, falë mbështetjes së programeve që adresoi qeveria për financimin e industrisë së peshkut.

Investimet të kombinuara më kërkesën në rritje të tregut të huaj, kanë sjellë që eksporti i peshkut të shënojë rritje të ndjeshme vitet e fundit.

Në kuadër të marrëveshjes tregtare me BE-në, industria shqiptare e përpunimit të peshkut mund të eksportojë drejt Europës rreth 1600 tonë peshk të përpunuar, açuge të konservuar./Burimi:ATA