Mjekja e Shëndetit Publik Për AgroWeb: Muajt Kur Duhet të Bëni Vaksinën e Gripit Sezonal

465 0

Me nisjen e stinës së vjeshtës një nga problemet e tjera shqetësuese në lidhje me shëndetin është gripi sezonal.

Këtë vit situata mund të jetë pak më e vështirë duke marrë parasysh se gjendemi ende në rrjedhën e pandemisë së COVID-19.

Gripi, edhe pse shumë e konsiderojnë diçka kalimtare, në të vërtetë është shumë infektues.

Sipas të dhënave të Institutit të Shëndetit Publik, çdo vit në Qendra Shëndetësore dhe Spitale ka me qindra të shtruar të prekur nga ky grip.

Vaksina e influencës ofrohet çdo vit për të mbrojtur qytetarët nga infektimi. Por cilat janë grupmoshat që rrezikojnë më shumë? Dhe sa e rëndësishme është tani kur COVID-19 është një faktor me risk të lartë?

AgroWeb.org ju drejtua Doktoreshës së Shëndetit Publik pranë Spitalit të Traumës në Tiranë, Znj. Dorela Vasha për disa këshilla të vlefshme.

Duke u dhënë hapësirë edhe ndjekësve tanë që të përfshiheshin në këtë bisedë, AgroWeb.org arriti të përqendrojë shqetësimet në pesë pika kyçe.

Një prej tyre ishte pyetja rreth përfitimeve që vaksina ka për ne si qytetarë, të cilës Znj. Vasha iu përgjigj duke thënë se ‘vaksina ndihmon në parandalimin e gripit, ul rrezikun e komplikimeve që kërkojnë trajtim mjekësor por edhe mbron komunitetin’.

Shumë nga lexuesit tanë mbrojnë mendimin se jo të gjithë kanë nevojë për të bërë vaksinën, gjë që sipas Doktoreshës së Shëndetit Publik zgjidhet fare thjeshtë duke ndjekur grupimin e mëposhtëm:

Grupmoshat që rekomandohen të kryejnë vaksinimin ndaj influencës:

–   Fëmijë mbi 9 vjeç dhe që kanë indikacion imunizimin ndaj gripit sezonal

–   Persona që vuajnë nga sëmundje kronike dhe me imuno-influencë si:

  • sëmundjet kardiovaskulare,
  • diabeti,
  • sëmundje obstruktive të aparatit respirator,
  • astma bronkiale,
  • sëmundje kronike të veshkave,
  • sëmundje tumoriale

–  Gratë shtatzëna

–  Persona mbi 60 vjeç

–  Persona që janë mbipeshë

“Gripi është një sëmundje që përhapet me shpejtësi dhe shkaktohet nga shtame të tipave të ndryshme të viruseve që mund të ndryshojë. Kjo është arsyeja pse ju ose fëmija juaj nevojitet të vaksinohet çdo vit. Rreziku më i madh për të marr gripin është gjatë muajve të ftohtë, midis Tetorit dhe Marsit. Nëse ju ose fëmija juaj nuk vaksinoheni në vjeshtë, është e mundur që të vaksinoheni deri në pranëverë duke qenë se ekziston risku që ju të merrni gripin deri në këtë periudhë. Doktori juaj do t’ju rekomandojë kohën mëtë përshtatshme për t’u vaksinuar”, u shpreh Znj. Vasha lidhur me pyetjen nëse kjo vaksinë duhet të bëhet çdo vit.

Pandemia e COVID-19 sigurisht që nuk e lehtëson situatën, për të patur pak qartësi në lidhje me efektin mbrojtës që mund të ketë vaksina ndaj këtij virusi Znj. Dorela Vasha sqaroi se ‘ vaksina e gripit krijon mbrojtje vetëm për gripin sezonal’, por në lidhje me rrezikun ndaj COVID-19 ajo shpjegoi se ‘vaksinimi ndaj gripit stinor ul mundësinë e mbivendosjes së infeksioneve tek një person’.

Sipas studimeve të deritanishme edhe të Qendrës së Kontrollit dhe Parandalimit të Sëmundjeve, pohohet se duke u shmangur kjo mbivendosje, qytetarët kanë një mundësi më të lartë për të përballuar më lehtë simptomat e virusit.

Për të gjithë qytetarët që nuk janë të sigurt se ku duhet të drejtohen për të kryer vaksinën e gripit, Znj. Vasha informoi duke paraqitur për AgroWeb.org një listë me institucionet zyrtare.

‘Për kryerjen e vaksinës së gripit qytetarët sipas grupmoshave të riskut mund t’i drejtohen Qendrave Shëndetësore të zonave ku ata banojnë, përgjithësisht në periudhën Tetor-Nëntor. Në këtë periudhë Instituti i Shëndetit Publik bën lajmërimin se kur vaksinat janë të disponueshme në Qendrat Shëndetësore për t’u aplikuar’, tha ajo.

AgroWeb.org gjithashtu iu drejtua Doktoreshës Së Shëndetit Publik për disa këshilla se çfarë mund të bëjnë qytetarët për t’u mbrojtur nga gripi stinor përveç kryerjs së vaksinës.

Mbuloni hundën dhe gojën kur kolliteni ose teshtini me facoletë.

Lani duart shpesh me sapun dhe ujë ose përdorni dezinfektues.

Shmangni prekjen e syve, hundës dhe gojës.

Përpiquni të shmangni kontaktet e ngushta me njerëzit e sëmurë

Ushqehuni shëndetshëm

Bëni aktivitet fizik

Bëni gjumë të mjaftueshëm

Pastroni dhe dezinfektoni mjediset ku banoni

Konsultohuni me mjekun për trajtim me barna kundër gripit. Këto barna kanë efekt mjekues, dhe jo parandalues. Ato përdoren vetëm nëse jeni të sëmurë me grip dhe duhen të merren brenda 48 orëve nga fillimi i sëmundjes. Bëni kujdes pasi antiviralët jepen vetëm me rekomandim të mjekut.

Nëse jeni sëmurë me grip atëherë duhet të ndiqni këto këshilla:

Qëndroni në shtëpi

Qëndroni veç nga të tjerët

Pushoni dhe përdorni lëngje me shumicë

Mbuloni gojën dhe hundën me facoletë kur kolliteni apo teshtini

Lani duart mirë me ujë dhe sapun pas çdo kollitje/AgroWeb.org