Pse Po Rritet Numri i Pacientëve Që Humbin Jetën nga Sëmundjet e Zemrës

229 0

Pacientët me sëmundje të zemrës kanë më shumë të ngjarë të shmangin shtrimin në spitale për shkak të pandemisë me koronavirus, edhe nëse ata kanë simptoma të një sulmi, tregon një studim i fundit.

Ekspertët e Institutit të Zemrës së Providence të SHBA-së rishikuan të dhënat e më shumë se 15,000 pacientëve që pësuan një sulm në zemër midis 30 dhjetorit dhe 16 maj të këtij viti.

Studimi dhe Të Dhënat 

Ata vunë re një ulje të numrit të spitaleve në krahasim me periudhën e kaluar. Po kështu u zbulua se pacientët me probleme serioze në zemër ndërruan jetë në një numër dukshëm më të madh se më parë, shkruan CNN.

Studimi tregoi se kishte një ulje të ndjeshme të spitalit në fillimin e pandemisë së SHBA-së. Ata që janë shtruar në spital për sulm në zemër gjatë një pandemie ishin zakonisht 1-3 vjet më i ri se mesatarja e pacientëve para fillimit të COVID-19.

Autorët e studimit besojnë se arsyeja për këtë është një rënie e nivelit të shtrimit në spital në pacientët e moshuar, edhe nëse ata kishin simptoma të sulmit në zemër, pasi dihet që të moshuarit kanë më shumë të ngjarë të kenë simptoma më serioze në rast të infeksionit koronavirus.

Pacientët me Zemër Gjatë Pandemisë 

Studiuesit vëzhguan gjithashtu se ata njerëz që ishin shtruar në spital gjatë pandemisë për një sulm në zemër kaluan më pak kohë në spital sesa para pandemisë. Arsyeja për këtë mund të jetë mungesa e shtretërve spitalorë falas për shkak të numrit të madh të pacientëve me COVID-19.

Gjatë studimit nuk u gjet asnjë provë që mjekët u afroheshin pacientëve me probleme të zemrës ndryshe nga ajo përpara pandemisë. Përkundër kësaj, pati një rritje të konsiderueshme të vdekshmërisë në mesin e pacientëve që pësuan një sulm në zemër më të rëndë (STEMI, infarkt transmural).

“Në krahasim me periudhën para pandemisë, pacientët me infarkt transmural kishin një rrezik statistikisht më të lartë të vdekshmërisë në periudhën e mëvonshme të pandemisë,” shkruajnë ekspertët në studim./AgroWeb.org