Si Kontaminohet Akullorja me Baktere? Çfarë Thonë Ekspertët

240 0

Pas një investigimi mbi kontamiminin e akulloreve të cilat shiten në kryeqytet nga disa baktere të dëmshme, shqetësimi mbi këtë çështje ditët e fundit është në rritje.

Megjithëse rreziku që vjen nga akulloret e pasigurta ose të kontaminuara është shumë më i vjetër se kaq.

Një kupë me akullore të freskët mund të kontaminohet në shumë mënyra dhe të kthehet në një kërcënim për shëndetin.

Këto rreziqe mund të vijnë direkt nga përbërësit me sëmundje si qumështi, veza e të tjerët, por edhe nga baktere që krijohen në moment dhe higjiena e pakët.

Një nga problemet më të mëdha që i kanoset akullores dhe konsumuesve të saj është mënyra që si ajo përgatitet e serviret.

Këto dy procese sipas ekspertëve të sigurisë ushqimore janë shumë të lidhura me njëra tjetrën.

Si kontaminohet akullorja me baktere?

Bakteret janë një nga problemet e padukshme të cilat shpërndahen nga ushqimi të cilat mund të shkaktojnë efekte negative në shëndet.

Sipas ekspertëve të sigurisë ushqimore pranë The Food Safety Project dhe AKU, çfarë i përhap më së shumëti bakteret e ushqimit ose patogjenët është higjena e dobët.

Në rastin e akulloreve të freskëta kujdesi duhet të fillojë që para se akullorja të fillojë të përgatitet.

Vetë prodhuesi i akullores mund ta kontaminojë atë që në procesin e përgatitjes së saj ose të përzgjedhjes së produkteve me anë të prekjes ose veshjes së papërshtatshme.

Praktikat e gabuara dhe higjena e dobët përfshijnë përdorimin e makinerive, enëve, duarve, pecetave apo materialeve të tjera të kontaminuara me baktere ose thjesht të pa lara.

Ky rrezik shtohet edhe kur një prodhues nuk i dezinfekton siç duhet dhe pas çdo përdorimi mjetet me të cilat punon.

Çfarë e shkakton rritjen e baktereve tek akulloret?

Bakteret mund të dyfishohen në numër çdo 20 minuta nëse kushtet ku ato veprojnë janë të përshtatshme.

Kjo do të thotë nëse ushqimet në fjalë janë të lagështa, të ngrohta dhe qëndrojnë për një kohë të gjatë në këto kushte.

Akulloret përmbajnë shumë proteina gjë që i bën vatër të zhvillimit të baktereve, ndonëse ato nuk janë një ushqim i ngrohtë.

Nga an tjetër disa patogjenë që gjenden tek këto produkte mund të rriten edhe mes temperaturave 5 – 63 gradë C .

Si të Mbroni Shëndetin Tuaj?

Duke qenë se këto baktere nëse merren në nivele të mëdha mund të çojnë në infektim të gjakut me baktere dhe të jenë fatale.

Gjithashtu kanë edhe pasoja të tjera më të lehta në shëndet që përfshijnë helmimin nga ushqimi, infeksionet e lëkurës dhe çlirimin e toksinave në trup nga bakteret.

Sigurohuni që të blini vetëm në vende të sigurta dhe të pastra e higjienike. Tregohuni të kujdesshëm për mënyrën e ruajtjes së tyre por edhe nëse e shihni që akulloret janë të dyshimta në pamje dhe shije mos e konsumoni./AgroWeb.org