Ditët po bëheshin gjithnjë e më të shkurtra gjatë muajve të fundit.

Sot kemi arritur te solstici i dimrit, që do të thotë se është dita më e shkurtër e vitit 2017.

Këtë vit, solstici është sot, të enjten më 21 dhjetor 2017. Në Shqipëri, dielli lindi në orën 07:04 dhe do të perëndojë në orën 16:18, duke dhënë vetëm 9 orë dhe 6 minuta të ditës. Dita më e shkurtër e vitit.

Solstici dimëror shënon momentin kur dielli shkëlqen në pikën më jugore, drejtpërsëdrejti mbi Tropikun e Bricjapit.

E sotmja është kremtuar nga paganët për mijëra vjet.

Shumë nga traditat që tani shoqërohen me Krishtlindjet kishin rrënjët e tyre në festimet e solsticit të dimrit, duke përfshirë pemën e Krishtlindjes.

Situata mund të duket mjaft e zymtë tani, por mos harroni. Sa më shpejt që solstici dimëror kalon, ditët do të fillojnë të bëhet më të gjata dhe ju mund të filloni të shikoni përpara për pranverën.

AgroWeb.org është udhëzuesi juaj në ditën më të errët të vitit. Ju sjellim disa informacione për të ditur më shumë në lidhje me të.

Çfarë është solstici dimëror?

Solstici dimëror shënon ditën më të shkurtër të vitit dhe fillimin zyrtar të dimrit.

Kur është Solstici i Dimrit? Data e solsticit të dimrit ndryshon çdo vit, duke rënë midis 20 dhe 23 dhjetor.

Pas solsticit, ditët gradualisht do të zgjasin më shumë deri në solsticin veror të enjten, 21 qershor 2018.

Çfarë ndodh në solsticin e dimrit?

Solstici dimëror është një ngjarje astronomike. Toka kalon në një pozicion ku hemisfera veriore është larg nga dielli, duke shkaktuar më pak dritë për të arritur atë pjesë të planetit.

Çfarë ndodh në hemisferën jugore?

Për njerëzit në hemisferën jugore, 21 dhjetori do të jetë dita më e gjatë dhe natën më të shkurtër të vitit, e kundërta e saktë e asaj që ndodh në hemisferën veriore.

Sot do të jetë solstici i verës për njerëzit në hemisferën jugore.

A ka filluar dimri përpara datës 21 dhjetor?

Sipas kërkimit të AgroWeb.org në botën e motit, meteorologët konsiderojnë datën 1 dhjetor si ditën e parë të dimrit në hemisferën veriore. Ndërsa dita e parë e pranverës konsiderohet të jetë data 1 mars.

Të ashtuquajturat “sezone meteorologjike” funksionojnë tre muaj të plota dhe bazohen në ciklin vjetor të temperaturës në vend të rrotullimit të tokës në diell.

Për shkak se dhjetori, janari dhe shkurti kanë tendencë të jenë tre muajt e ftohtë të vitit, agjencitë e motit bazojnë të dhënat e klimës së dimrit dhe parashikimet sezonale në ato tre muaj./AgroWeb.org