Faktori i Ri që Rrit Rrezikun e Sëmundjeve të Zemrës

1.2k 0

Nëse do ta përfytyronit trupin tuaj si një makinë, zemra do të ishte motori.

Zemra, një organ muskulor që ndahet në katër dhoma dhe me madhësinë e një grushti, pompom gjakun, oksigjenin dhe lëndët ushqyese nëpër të gjithë trupin.

Sipas të dhënave të AgroWeb.org vetëm gjatë vitit 2019 kanë humbur jetën rreth 18 milion njerëz në të gjithë botën për shkak të sëmundjeve kardiovaksulare.

Duke pasur parasysh faktin që sëmundjet e zemrës janë shkaku numër një i vdekjeve në botë, ju duhet t’i kushtoni asaj kujdesin e duhur.

Me kujdesin e duhur nënkuptohet të ushqyerit shëndetshëm dhe kryerja e aktivitetit fizik.

Por ka ende diçka që mund të bëni për të mbrojur zemrën tuaj!

AgroWeb.org ju njeh më poshtë me një tjetër faktor që ndikon në shëndetin e zemrës, i cili është pjesë e mënyrës tuaj të jetesës.

Roli i stresit në shëndetin e zemrës

Sipas një studimi në shkallë të gjerë, ku AgroWeb.org u mbështet, sa më shumë stres të keni në përditshmëri, aq më shumë të rrezikuar jeni ndaj sëmundjeve kardiovaskulare dhe sulmit në zemër.

Njerëzit e përfshirë në studim, që raportuan se përballeshin me nivele të larta të stresit në përditshmëri, u zbulua se kishin 22% më shumë gjasa për të zhvilluar sëmundje kardiovaskulare.

Gjithashtu ata ishin 24% më shumë të rrezikuar nga një atak në zemër dhe kishin plot 30% më shumë mundësi të pësonin një goditje në tru.

Jeta në thelb është stresuese dhe është e pamundur të shmangni çdo gjë që shkakton stres

Prandaj të gjeni mënyrën e duhur që ju ndihmon për të larguar stresin është diçka e rëndësishme për shëndetin e zemrës.

Kjo mund të mos jetë e lehtë dhe ka të ngjarë të kërkojë një periudhë prove dhe dështimesh.

Studim vlerësoi gjithashtu edhe nivelet e stresit tek individët përpara se të ndodhte ndonjë problem me zemrën.

“Nuk dihet saktësisht se çfarë e shkakton rritjen e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare tek njerëzit që përjetojnë stres në nivele të larta. Por shumë procese të ndryshme në trup, si ateroskleroza dhe mpiksja e gjakut, mund të ndikohen nga stresi,” thotë udhëheqësja e studimit Annika Rosengren, profesoreshë mjekësie në Universitetin e Gothenburg, Suedi.

“Nëse duam të zvogëlojmë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare në shkallë globale, duhet të konsiderojmë stresin si një tjetër faktor rreziku.” përfundon ajo.

Si përmbledhje, autorët e studimit besojnë se menaxhimi i stresit është një mënyrë e parandalimit të sëmundjeve të zemrës dhe forcimit të shëndetit kardiovaskular.

Për të mësuar më tepër rreth teknikave të duhura për të ulur stresin klikoni këtu /AgroWeb.org