Nën vazhdën e gjendjes gripale që ka prekur vendin, kujdesi ndaj bakterve që qarkullojnë në ajër duhet të jetë maksimal.

Këtë e këshillojnë edhe ekspertët si masën e parë kundër infektimit nga çfarëdo lloj sëmundje.

Organizata Botërore e Shëndetësisë raportoi pak kohë më parë se, në botë po qarkulloj një lloj i ri virusi dhe pak më ndryshe nga llojet e mëparshme.

Këtë e konfirmon edhe ISHP e cila jep disa këshilla për parandalimin e këtij virusi, ndonëse shenja të tij nuk janë konfirmuar në vendin tonë.

Quhet koronavirus dhe është një tip tërësisht i ri i sëmundjeve infektive që mund të prekin njeriun.

Në këtë artikull AgroWeb.org ju shpjegon se çfarë është kjo sëmundje, çfarë simptomash ka dhe si ta parandaloni.

Çfarë është koronavirusi?

Ky lloj virusi hyn tek familja e viruseve të cilat shkaktojnë simptoma të ngjashme me ato të gripit.

Këtu përfshihen shenja si një rrufë e lehtë, kollë apo edhe komplikacione më të rënda të sistemit të frymëmarrjes.

Sëmundje të rënda të njohura ndryshe si , Sindroma Respiratore e Lindjes së Mesme (Middle East Respiratory Syndrome MERS) dhe Sindroma e Rëndë Respiratore Akute (Severe Acute Respiratory Syndrome SARS).

Ka disa lloje të këtij virusi të cilat janë të përhapura kryesisht tek kafshët dhe një lloj i ri që po përhapet edhe tek njerëzit.

A janë të rrezikuar njerëzit?

Mjekët në vitin 2002 rregjitruan rastin e parë dhe në 2012 një tjetër rast te kalimit te virusit tek njerëzit nga macet apo devetë.

Gjithësesi nuk ka ende një lidhje të qartë të kalimit të këtij virusi specifik nga kafshët tek njerëzit.

OBSH për këto raste, ka bërë thirrje që të rritet ndërgjegjësimi në lidhje me simptomat dhe parandalimin e këtij virusi, sidomos në periudhat kur gripi qarkullon me shpejtësi.

Egsiton një mundësi që ky virus të kalohet nga njeriu tek njeriu, nëse nuk zbatohen rregullat e higjenës apo nëse qëndroni shumë afër me personin e infektuar.

Cilat janë simptomat?

Sipas ekspertëve të ISHP të cilëve i’u referohet AgroWeb.org, simptomat varen nga lloji i koronavirusit, por shenjat më të zakonshme janë problemet me aparatin e frymëmarrjes.

Ky virus shkakton ethe, kollë, gulçim dhe vështirësi te vazhdueshme në frymëmarrje.

Në raste më të rënda, infeksioni mund të shkaktojë pneumoni, sindromë të rëndë respiratore akute, insuficiencë të veshkave, madje edhe vdekje.– thuhet në lajmërimin e ISHP.

Si trajtohet

Përgjigja e mjekëve për këtë rast është se, virusi është ende i ri dhe nuk ka një mjekim të posaçëm për ta kuruar.

Nuk ka ende një vaksinë specifike për të, megjithëse mbajtja nën kujdesin mjekësor nëse shihni disa nga simptomat e mësipërme është e detyrueshme.

Kjo pasi shumë nga simptomat mund të trajtohen secila, në varësi të gjendjes së personit të infektuar.

Si ta parandaloni

Primarja si në luftimin e çdo virusi tjetër sigurisht që është higjena, sidomos në pjesën e duarve, hundës dhe gojës.

Gjithashtu praktikat e higjenës ushqimore, si dhe kur është e mundur shmangia e kontakteve të ngushta me çdo person që shfaq simptoma të sëmundjeve respiratore, si kollë apo tështima.

Instituti i Shëndetit Publik ka përgatitur një inforgrafikë të cilës mund t’i referoheni për tu ruajtur sa më shumë nga ky virus i ri:

/AgroWeb.org