Çmimet globale të ushqimit u rritën në gusht pas dy muaj rënie

254 0

Çmimet globale të ushqimit u kthyen në një prirje rritëse në gusht pas dy muajsh rënie të njëpasnjëshme, të nxitur nga një kërcim i fortë në kuotat ndërkombëtare të sheqerit, grurit dhe vajrave vegjetale, njoftoi sot Organizata e Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë (FAO).

Indeksi i çmimeve të ushqimit FAO, i cili gjurmon ndryshimet mujore në shportën e pesë produkteve ushqimore bazë – qumësht, mish, drithëra, sheqer dhe vajra vegjetale – mesatarisht arriti në 127.4 pikë në gusht, 3.1 për qind më shumë nga korriku dhe deri në 32.9 për qind në krahasim me të njëjtin muaj në vitin 2020.

Çmimet e sheqerit u rritën me 9.6 për qind muajin e kaluar në krahasim me korrikun, për shkak të shqetësimeve në lidhje me dëmin që shkaktoi ngrica në prodhimet në Brazil, eksportuesi më i madh i sheqerit në botë, sipas një raporti të publikuar në faqen e internetit të FAO -s. Vajrat vegjetale u rritën me 6.7 për qind në tregun ndërkombëtar në gusht, me çmimet e vajit të palmës që u kthyen në një nivel historik për shkak të një rënie të vazhdueshme të potencialit të prodhimit, i cili rezultoi në një ulje të stoqeve në Malajzi. Çmimet e vajit të rrepës dhe vajit të lulediellit janë rritur gjithashtu.

Çmimet e drithërave u rritën me një mesatare prej 3.4 për qind në gusht në krahasim me muajin e mëparshëm. Kuotimet e grurit regjistruan një kërcim prej 8.8 për qind për shkak të korrjes së parashikuar më të dobët në disa vende të mëdha eksportuese. Në të kundërt, çmimet e misrit ranë 0.9 për qind, për shkak të perspektivave më të mira të rendimentit në Argjentinë, BE dhe Ukrainë, duke neutralizuar parashikimet e reduktuara të prodhimit në Brazil dhe Shtetet e Bashkuara. Çmimet globale të orizit kanë mbetur në një trajektore rënëse.

Çmimet ndërkombëtare të mishit u forcuan pak në muajin raportues, të mbështetur nga blerjet e forta kineze të deleve dhe viçit, dhe kërkesës së fortë të importit në Azinë Lindore dhe Lindjen e Mesme për mishin e shpendëve. Çmimet e derrit ranë, për shkak të një rënie të mëtejshme të blerjeve në Kinë dhe kërkesës së dobët të brendshme në Evropë.

Indeksi i çmimeve të qumështit të FAO -s ra pak në gusht në baza mujore, për shkak të rënies së kuotimit të pluhurit të qumështit për shkak të kërkesës së dobët të importit global dhe rritjes sezonale të mundësive të eksportit në Oqeani, të cilat kompensuan rritjen e çmimeve të gjalpit dhe djathit.

Në një raport të veçantë për tregun e drithërave, FAO uli vlerësimin e saj të prodhimit të grurit këtë vit, me një për qind në 2.78 miliardë tonë. Ai gjithashtu parashikon që prodhimi global i grurit do të jetë 0.7 për qind më i ulët këtë vit dhe do të arrijë në 769.5 milionë ton, kryesisht për shkak të efekteve negative të thatësirës së zgjatur në Amerikën e Veriut dhe kushteve të pafavorshme të motit në Kazakistan dhe Federatën Ruse, vende që janë prodhues të mëdhenj të grurit të bukës./Burimi:TopChannel