Vetëbesimi nuk është një tipar me të cilin keni lindur. Ashtu si muskujt në trupin tuaj, është diçka që ne e ndërtojmë dhe e përmirësojmë çdo ditë duke e praktikuar vazhdimisht.

Ka disa mënyra për të punuar në krijimin e vetëbesimit, të tilla si njohja e vlerave tuaja dhe praktikimi i të menduarit pozitiv.

Por ndonjëherë na duhet të shfaqim vetëbesim pikërisht në këtë moment. Këtu janë disa turke psikologjike për t’u dukur dhe për t’u ndjerë menjëherë me më shumë vetëbesim para njerëzve të tjerë:

  1. Sfidoni supozimet negative

Sfidoni besimet negative që keni për veten tuaj duke i kthyer ato. Kjo mund të jetë aq e lehtë sa t’i thuash vetes çdo ditë: “Unë jam një folës i shkëlqyer publik dhe njerëzit duan të dëgjojnë idetë e mia.”

Vazhdoni ta përsërisni atë në kokën tuaj ose ta thoni me zë të lartë. Do ta shihni veten më pak të shqetësuar dhe më të përgatitur.

  1. Mos thuaj ‘mendoj’ ose ‘nuk jam i sigurt’

Ndryshoni fjalët dhe frazat e dobëta me fraza që do t’ju bëjnë të dukeni më profesionistë dhe të aftë.

Kur flisni me të tjerët, shmangni fillimin ose përfundimin e fjalive me “Unë mendoj” ose “Nuk jam i sigurt”. Në vend të kësaj, përdorni “Unë besoj”, e cila ju vë në krye të mendimit dhe jep më shumë siguri.

Fraza të tjera si “për mendimin tim” gjithashtu ju bëjnë të tingëlloni më pak të sigurt.

  1. Kujtoni një moment kur keni ndjerë vetëbesim

Pikërisht përpara se të bëni diçka për të cilën ndiheni nervoz, provoni një ushtrim vizualizimi në të cilin përsëritni një përvojë të mëparshme ku keni pasur një nivel optimal energjie, fokusi dhe arritjesh.

Rikujtoni ngjarjen në mendjen tuaj. Çfarë po bëje? Kush ishte aty? Cili ishte reagimi që morët nga të tjerët? Si u ndjetë kur mbaroi? Merrni atë energji pozitive dhe besim me vete në të tashmen.

  1. Hiqni dorë nga rrjetet sociale

Është kaq e lehtë të humbësh kohë në mediat sociale dhe të krahasosh veten me të tjerët. Por mbani mend, ato postime ose video që shihni nuk pasqyrojnë gjithmonë realitetin. Jeta e askujt nuk është perfekte.

Vetëbesimi vjen nga besimi në veten tuaj, aftësitë tuaja dhe vendin ku jeni në udhëtimin tuaj personal. Krahasimi i vetes me njerëzit që ndajnë vetëm gjërat “magjepsëse” në jetën e tyre, e bën të pamundur të shohësh qartë arritjet e tua.

Mos shihni mediat sociale kur ndiheni të pasigurt për veten ose kur jeni gati të bëni diçka sfiduese. Në vend të kësaj, merrni një ditar dhe shkruani gjërat që keni bërë dhe për të cilat jeni krenarë.

  1. Vishni diçka që ju bën të ndiheni të fuqishëm

Ne kemi të gjithë “atë veshjen” që mund të jetë një fustan, kostum, një palë xhinse, një bizhuteri  që na bën të ndihemi përrallor dhe të fuqishëm. Vishni këto gjëra kur keni nevojë për rritjen vetëbesimit ose kur  po kaloni një ditë të mërzitshme.

Studimet kanë treguar se rrobat që veshim mund të ndikojnë në proceset tona njohëse. Ato mund të rrisin performancën tuaj dhe të rrisin përshtypjet e njerëzve të tjerë për ju./Burimi:BM