7 këshilla për të përmirësuar menaxhimin e kohës

235 0

Siç ka thënë Warren Buffet, “Koha është para”. Koha është një mall që ne të gjithë e duam shumë, por kurrë nuk arrijmë të ngopemi me të. Sidoqoftë, me disa këshilla të dobishme, ju lehtë mund të përmirësoni menaxhimin e kohës tuaj. Marrja parasysh e mënyrës se si i kaloni orët e ditës tuaj ndihmon në maksimizimin e produktivitetit dhe ju jep më shumë kohë për pushim dhe relaks.

Megjithëse ne të gjithë punojmë brenda të njëjtës 24 orë, ka mënyra të thjeshta për ta bërë çdo ditë të ndihet më e kënaqshme. Ajo përfshin heqjen dorë të gjërave që humbasin kohën tonë dhe përqëndrimin në gjërat që e shfrytëzojnë atë në maksimum. Nuk jeni të sigurtë se ku të filloni ose keni nevojë për një nxitje të re të motivimit? Më poshtë janë shtatë këshilla për t’ju bërë të lëvizni në drejtimin e duhur.

  1. Krijoni një rutinë

Edhe nëse mënyra juaj e jetesës kërkon një orar pak më të ndryshëm çdo ditë, ka ende pjesë të një rutine të rregullt që mund t’ju ndihmojnë të jeni në rrugën e duhur duke optimizuar kohën tuaj. Fillimi i ditës me një stërvitje, mëngjes të shëndetshëm, ditar ose meditim mund ta fusë trurin tuaj në produktivitet.

Në mënyrë të ngjashme, krijimi i një rutine duke gatuar një darkë të këndshme ose duke bërë një banjë të gjatë gjithashtu mund të bëhet pjesë e orarit tuaj të përditshëm që sinjalizon fundin e ditës. Zbatimi i zakoneve të shëndetshme siguron një themel që ju lejon të ndiheni më të dobishëm për kohën tuaj.

  1. Bëni një listë me aktivitetet më prioritare

Merrni 10-20 minuta në fund të çdo dite për t’u përgatitur për mëngjesin tjetër. Bëni një listë që fillon me tri gjërat kryesore që dëshironi të arrini çdo ditë, pastaj jepini përparësi pjesës tjetër të detyrave tuaja sipas rëndësisë.

Sigurisht, ka momente të papritura që nuk mund të llogariten, por një kohë e caktuar e planifikimit ndihmon në sigurimin e një fokusi qendror ku mund të ktheheni kur tërhiqeni në drejtime të shumta. Menaxhimi i kohës ka të bëjë me efikasitetin dhe efektivitetin. Ndërsa të gjithë do të donim të bënim sa më shumë, shumë detyra mund të na bëjnë të ndihemi të shpërndarë gjatë gjithë ditës.

  1. Vlerësoni orët e pikut të produktivitetit

Merrni kohë për të vlerësuar orët tuaja të produktivitetit. Jo të gjithë janë produktivë në të njëjtin orar 9-5. Ka raste gjatë ditës që jeni më produktivë sesa të tjerët. A mendoni se jeni më produktivë në mëngjes? Caktoni detyrat tuaja më të frikshme gjatë asaj kohe kur keni energji dhe përqëndrohuni t’u kushtoni vëmendjen e duhur. Lërini detyrat më të lehta ose më rastësore për pasdite ose jepini atë kohë planifikimit, strategjisë, relaksimit ose kalimit të kohës me familjen.

Njohja e orëve të ditës kur energjia juaj është në nivelin më të lartë do të kufizojë sasinë e “humbësve të kohës” që përjetoni. Ngadalë filloni të ndryshoni orarin tuaj sipas orëve tuaja të produktivitetit dhe vlerësoni se si ndiheni me ndryshimet. A ndiheni më të përqëndruar? A po bëni përparim më të mirë në qëllimet tuaja?

  1. Optimizoni teknologjinë

Kalendarët online, kohëmatësit digjitalë dhe aplikacionet e smartphone mund t’ju ndihmojnë të qëndroni në rrugën e duhur. Kalendari Google është një mjet i përshtatshëm i planifikimit që ju lejon të kodoni me ngjyra dhe të vendosni njoftime për kujtimet e takimeve dhe afatet e projektit. Gjithashtu, Toggl Track është një aplikacion falas për menaxhimin e kohës (për deri në pesë përdorues). Kjo ju lejon të gjurmoni kohën tuaj në detyra dhe të ekzekutoni raporte që do t’ju tregojnë se ku po kaloni më shumë kohë.

Aplikacionet gjithashtu mund t’ju ndihmojnë nëse po përpiqeni të kufizoni humbësit e kohës tuaj. Nëse e gjeni veten të shpërqëndruar lehtësisht nga mediat sociale, copa të mira të kohës mund të kalojnë pa e kuptuar fare.

Për më tepër, mjetet e menaxhimit të projektit në internet si Trello dhe Basecamp mund të ofrojnë një pasqyrë të centralizuar të të gjitha detyrave dhe afateve tuaja. Mbani mend, këto mjete nuk duhet të përdoren vetëm për punë. Ato janë të dobishme për të menaxhuar kohën tuaj dhe për të përmbushur qëllimet tuaja të përcaktuara, të tilla si shkrimi i një libri, stërvitja për një maratonë apo edhe sinkronizimi i orareve familjare. Kur përdoret me qëllim, teknologjia mund të jetë një pjesë e madhe e përmirësimit të menaxhimit të kohës.

  1. Gjeni ritmin tuaj

Megjithëse ka mjete dhe aplikacione në internet për të ndihmuar në gjurmimin e kohës, ndonjëherë bërja e një liste me stilolaps dhe letër funksionon po aq mirë. Për më tepër, disa prej nesh kanë ditë ku duhet t’i japin përparësi jetës familjare, ndërsa ditët e tjera kërkojnë që ne të vendosim karrierën tonë para. Nuk ka një rrugë të vetme që të gjithë duhet të ndjekin. Qëllimi është të vendosni një sistem në vend që ju lejon të gjeni ritmin tuaj.

  1. Shmangni ndërprerjet

Ndërprerjet marrin kohë të çmuar nga dita dhe e bëjnë të vështirë hyrjen në një rrjedhë të mirë. Shmangia e tyre do t’ju ndihmojë të menaxhoni më mirë kohën tuaj dhe të qëndroni në fokus. Kërkoni një hapësirë ​​të qetë ose investoni në kufje që kamuflojnë zhurmën për të eleminuar zhurmën në sfond dhe sinjalizoni të tjerëve se nuk dëshironi të ndërpriteni.

Vendosni telefonin tuaj në modalitetin airplane ose vendoseni në një dhomë tjetër për të shmangur shikimin në të. Dhe mbyllni të gjitha tab-et në kompjuterin tuaj që nuk i përdorni në mënyrë aktive pasi bisedat, emailet dhe njoftimet janë të gjitha ndërprerje të vogla që përfundojnë duke marrë më shumë kohë në ditë sesa mund të mendoni.

  1. Ndani në blloqe kohën tuaj

Në teori, planifikimi i ditës orë për orë tingëllon sikur do të ndihmonte në menaxhimin e kohës, por ka shumë të ngjarë që do t’ju bëjë të ndiheni të mbingarkuar dhe përfundimisht burnout. Në fund të fundit, takimet zgjasin shumë, ndërprerjet janë të pashmangshme dhe detyrat mund të kërkojnë më shumë kohë nga sa pritej fillimisht. Sidoqoftë, bllokimi i kohës është një strategji që ju lejon të krijoni orë të shumta në një bllok kohe për të kaluar listën tuaj të detyrave të përditshme.

Për shembull, ndani një grup orësh në mëngjes për t’u ushtruar, kontrolluar dhe përgjigjur mesazheve elektronike dhe për të marrë takime. Lini mënjanë një bllok tjetër të kohës për t’u përqëndruar në punën që ka nevojë për fokus të plotë, si shkrimi, strategjia ose kërkimi, ose çfarëdo që funksionon për ju. Ky sistem është gjithashtu i dobishëm për t’ju siguruar që të bëni pushime dhe të praktikoni kujdesin për veten. Kur i caktoni detyrat tuaja ditore në kategori me blloqe kohore të caktuara, kjo ju lejon të përqëndroni tërësisht vëmendjen tuaj në disa gjëra në të njëjtën kohë kundrejt përpjekjes për të arritur gjithçka në të njëjtën kohë.

Përmirësimi i menaxhimit të kohës fillon me zbatimin e zakoneve të përditshme të dedikuara për të bërë një ndryshim me ndikim. Duke ndjekur këto këshilla, ju mund të krijoni një ndjenjë të strukturës dhe të ekzaminoni se ku po e kaloni kohën tuaj për të ditur se ku të bëni shkurtime që përfundimisht të shtojnë më shumë në jetën tuaj./Burimi: BM