Dyshimet për vaksinat, BE mund të humbasë qëllimin për të injektuar 70% të të rriturve brenda verës

291 0

Bashkimi Europian mund të humbasë qëllimin e saj për të vaksinuar 70% të të rriturve brenda verës.

Sipas parashikimeve më të fundit, kjo situatë do të krijohet për shkak të pezullimeve të vaksinave dhe ndryshimeve në shpërndarjen brenda vendeve anëtare.

Një numër vendesh tashmë kanë ndaluar përdorimin e injektimit AstraZeneca, në të cilën Evropa është mbështetur për të arritur qëllimet e saj, pasi Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) njoftoi një “lidhje të mundshme” midis vaksinës dhe një forme të rrallë të mpiksjes së gjakut.

 Johnson & Johnson po vonon shpërndarjen e vaksinës së saj në Evropë pas raporteve të mpiksjes së gjakut në SHBA, të cilat po hetohen.

Pa këto dy vaksina, BE mund të shohë kronologjinë e saj të shtyrë deri në 8 dhjetor, sipas kompanisë analitike shkencore Airfinity.

“Ata janë shumë të varur nga Johnson & Johnson, ata kanë 200 milionë doza me porosi dhe është një vaksinë e vetme,” shpjegoi analisti i vjetër i Airfinity Matt Linley.

Kompania përdor qindra burime duke përfshirë faqet e internetit të qeverisë, raportet e medias dhe njoftimet për shtyp për të mbledhur të dhëna, përpara se analistët të bëjnë parashikime.

Linley i tha Euronews se skenari më i mirë për BE që të vaksinojë 70% të të rriturve deri në verë është nëse do të përdorte injektimet AstraZeneca që kishte në dispozicion dhe Johnson & Johnson.

Sipas Airfinity, ka gati 20 milionë të doza vaksinash që janë shpërndarë në BE, por nuk janë përdorur ende.

BE-ja ka njoftuar ditët e fundit për 50 milionë doza shtesë të vaksinës Pfizer që do të dorëzohen në fund të qershorit, duke marrë doza totale nga ajo kompani në tremujorin e dytë të vitit në 250 milionë.

“Kjo do të ndihmojë thellësisht në konsolidimin e shpërndarjes së fushatave tona të vaksinimit,” tha presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen./Burimi:EuroNews