Qytetet Më të Shtrenjta në Botë – Ku Jetohet Më Mirë

473 0

Zhvendosja në një vend tjetër të botës nuk është një vendim i lehtë, por duhet peshuar mirë.

Një proverb Latin thotë : ‘ bari është gjithnjë më i gjelbër në anën tjetër’.

Kjo mund të jetë padyshim e vërtetë, por kur vjen puna tek zhvendosja duhen marrë parasysh shumë gjëra.

Një nga aspektet më të rëndësishme që duhet marrë parasysh përpara marrjes së një vendimi të tillë madhor është zbulimi i kostove të jetesës në vendin tjetër.

Revista Forbes ka nxjerrë së fundmi listën e vendeve ku jetesa kushton më shumë.

Lista e qyteteve

Sipas kësaj renditje, Zvicra është në krye të listës si vendi me jetesën më të shtrenjtë në të gjithë botën.

Indeksi i kostos së jetesës në Zvicër është 122.4.

Përveç Zvicrës, vendet më të shtrenjta evropiane janë: Norvegjia (101.43), Islanda (100.48), Danimarka (83), Luksemburgu (81.89), Irlanda (75.91), Franca (74.14), Hollanda (73.75) dhe Belgjika me një indeks prej 71.78.

Poshtë tyre gjejnë vend Austria, Finlanda, Suedia, Malta, Italia dhe Gjermania.

Në përpilimin e këtyre të dhënave, ekspertët e revistës Forbes analizuan çmimet e konsumit, koston e të jetuarit, kostot e transportit, veshmbathjes, strehimit, ushqyerjes dhe shërbimeve bazë të nevojshme.

Në listën prej 20 vendeve më të shtrenjta në botë, nëntë janë në Evropë, pesë në Azi, një në Amerikën e Veriut, një në Afrikë, dy në Karaibe .

Në Azi, vendet më të shtrenjta për të jetuar janë: Japonia, Singapori, Korea e Jugut dhe Hongkongu.

Shtetet e Bashkuara janë gjithashtu një vend me kosto të lartë jetese ndërsa në Karaibe përmenden Bahamasi dhe Barbadosi.

Ishujt Seychelles në Afrikë, Australia dhe Zelanda e Re në Oqeanin Paqësor kanë gjithashtu një kosto të lartë jetese.

Vendet Me Koston Më Të Ulët Të Jetesës

Sipas revistës Forbes, Portugalia mbetet një nga vendet më miqësore, më të sigurta dhe me një kosto të ulët jetese në Evropë. Kostoja e të jetuarit në Lisbonë për shembull është 2,200 USD në muaj për dy persona.

Spanja është gjithashtu një vend me një jetesë të përballueshme, sipas revistës Forbes.

Jetesa në Madrid kushton 2,000 USD në muaj për një cift. /AgroWeb.org