Covid-19 redukton qelizat staminale në gjak

367 0

Njerëzit e shtruar në spital për Covid-19 kanë një nivel shumë të ulët të qelizave staminale në gjakun e tyre, krahasuar me njerëzit pa infeksion Sars-CoV-2, shkruan faqja adnkronos.com.

Sipas studimit personat me nivele më të ulëta të qelizave staminale kanë një shans më shumë se trefish të rritur për t’u shtruar në terapi intensive ose për vdekje, sipas një studimi të publikuar në revistën ”Diabetes”, i kryer nga Departamenti i Mjekësisë i Universitetit të Padovës i koordinuar nga profesor Gian Paolo Fadini.

Që nga fillimi i pandemisë, është shfaqur një marrëdhënie e ngushtë midis diabetit mellitus dhe formave të rënda të Covid-19.

Në vitin 2020, një studim i Universitetit të Padovës kishte treguar se pacientët me diabet kishin një probabilitet të dyfishuar për t’u transferuar në terapi intensive ose vdekje.

“Studimet tona të mëparshme mbi pacientët me diabet na kanë mësuar se përqendrimet e larta të glukozës ulin nivelin e qelizave staminale hematopoietike qarkulluese. Lëshimi i këtyre qelizave në gjak është i nevojshëm që trupi të ruajë aftësinë adekuate të indet për të riparuar veten dhe për t’iu përgjigjur kërcënimeve”, shpjegon Fadini.

“Kemi vërejtur se edhe në pacientët pa histori të diabetit gjendja hiperinflamatore gjatë Covid-19  mund të shkaktojë hiperglicemi dhe se kjo glicemi rritja redukton qelizat staminale. Nga ana tjetër, defekti i qelizave staminale çon në një përkeqësim të ecurisë klinike të sëmundjes”, theksoi Benedetta Bonora, studiuese në Departamentin e Mjekësisë të universitetit të Padovës./Burimi:ATA