Rreziqet që Vijnë nga Konsumimi i Frutave dhe Perimeve pa i Larë

1.1k 0

Frutat dhe perimet janë shëndet ndaj konsumojini sa më shumë.

Kjo është këshilla që me siguri e keni dëgjuar shpesh gjatë jetës tuaj.

Sa më të freskëta aq më të mira, por a duhen konsumuar ato direkt nga pema apo direkt sa i merrni nga kopështi juaj?

Frutat dhe perimet janë shënet ndaj konsumojini sa më shumë.

Kjo është këshilla që me siguri e keni dëgjuar shpesh gjatë jetës tuaj.

Sa më të freskëta aq më të mira, por a duhen konsumuar ato direkt nga pema apo direkt sa i merrni nga kopështi juaj?

Megjithë se nuk flitet shpesh për këtë pjesë ekspertët e sigurisë ushqimore e rekomandojnë larjen e e duhur të ushqimeve si një procesh shumë të rëndësishëm për shëndetin.

Në këtë mënyrë do t’i parandaloni vetes një sërë rreziqesh që AgroWeb j’ua shpjegon mëposhtë.

Nëse i lini pa larë mund të konsumoni insekte

Ngrënia e produkteve të palara qofshin këto edhe të freskëta mund të bëjë që të konsumoni pa dashur baktere të dëmshme.
Baktere apo insektetë cilat mund të jenë të pranishme në tokë, ose pesticide të aplikuara tek produkti për t’u prodhuar në fusha.

Si konsumatorë, ne zakonisht nuk jemi të përfshirë ngushtë në procesin e rritjes dhe korrjes së ushqimeve tona, kështu që është e lehtë të harrosh se të gjitha prodhimet tona vijnë nga toka.

Duke harruar kështu edhe se të gjitha insektet janë pjesë e natyrës dhe pjesë e frutave dhe perimeve.

Larja e frutave dhe perimeve tuaja në ujë të rrjedhshëm ndihmon në largimin e ndotjes dhe baktereve të mundshme që mund të jenë në prodhim.
Për prodhime më të forta si patatet dhe pjepri përdorni një furçë të pastër me fije të forta për t’i pastruar sa më mirë.

Mund të merrni sëmundje

Ndërsa kafshoni një pjesë të frutave me lëng dhe të freskët në momentin e parë të mund të tingëllojë si një zakon i shëndetshëm, por kjo mund të kthehet në një mankth të keq.

Nga ky veprim kaq i thjeshtë e në pamje të parë i shëndetëshëm mund të jeni ekspozusr ndaj baktereve dhe mikroorganizmave të ndryshëm.

Disa baktere patogjene që mund të ekspozoheni përfshijnë Escherichia coli O157: H7, Listeria monocytogenes, Salmonela dhe Shigela.

E. coli, Listeria dhe Salmonela janë bakteret më të zakonshme që janë lidhur me sëmundje nha ushqimi.

Në shumë raste, simptomat përfshijnë të përziera, të vjella, diarre dhe dhimbje barku.

Në raste të rënda, helmimi nga ushqimi mund të shkaktojë sëmundje të veshkave, meningjit si dhe humbje të jetës.

Njerëzit më të rrezikuar janë ata me sistem imunitar të dobët ose fëmijët më të vegjël se 5 vjeç dhe gratë shtatzëna.

Si t’i lani perimet dhe frutat

Larja e duhur e të gjitha produkteve, përfshirë ato të listuara si organike, lokale dhe jo-OMGJ, mund të zvogëlojë rreziqet  e konsumimjt si të baktereve të dëmshëm ashtu edhe të pesticideve.

Për të parandaluar çdo rrezik AgroWeb ju rekomandon këto hapa.

Lani duart për 20 sekonda me ujë të ngrohtë me sapun përpara dhe pas përgatitjes së frutave dhe perimeve.

Prisni çdo zonë të dëmtuar ose të mavijosur para se t’i përgatisni ose t’i hani.

Shpëlani të gjitha prodhimet me ujë para se t’i prisni.

Kjo do të ndihmojë në parandalimin e baktereve që mund të transferohen nga thika në prodhimet që po qëroni.

Fërkoni butësisht frutat dhe perimet nën ujë të rrjedhshëm.

Nuk ka nevojë të përdorni sapun ose larje të produkteve.

Pastroni mirë prodhimet e forta si mollë, pjepër, kastravec dhe dardha me një furçë të pastër perimesh.

Për perime si marule ose lakër, hiqni gjethet më të jashtme të tyre dhe lajini mirë me ujë./AgroWeb.org