Një studim i universitetit të Otagos në Zelandën e Re i publikuar së fundmi, zbuloi rolin e fortë të perimeve dhe frutave të freskëta e të pagatuara në përmirësimin e shëndetit mendor.

Sipas studimit, njerëzit që ushqehen me perime dhe fruta të gjalla, kanë më pak simptoma të depresionit dhe sëmundjeve të tjera mendore.

Lidhja e fortë mes ushqimit dhe depresionit është kthyer në një cështje madhore diskutimi dhe studimesh mes shkencëtarëve.

Sipas tyre, nëse perimet dhe frutat konsumohen të gjalla, të freskëta dhe nuk gatuhen, shëndeti mendor i njeriut është më i mirë.

Njerëzit raportohet të kenë një nivel më të lartë të mirëqenies mendore, humor të mirë, kënaqësi për jetën dhe një mendje të mprehtë.

10 Ushqimet Që Përmirësojnë Shëndetin Mendor

Shkencëtarët thonë se ushqimet e mëposhtme përmirësojnë ndjeshëm shëndetin mendor nëse hahen të freskëta.

Karrotat

Bananet

Mollët

Barishtet

Qitro

Sallata Jeshile

Agrumet

Frutat e pyllit

Kastraveci

Kivi

Shkencëtarët kanë identifikuar edhe disa ushqime të tjera të paketuara, të ngrira ose të gatuara që përmirësojnë humorin.

Këto ushqime përfshijnë:

Selinonë

Lakrën

Qepën e kuqe

Domatet

Kërpudhat

Kungullin

Perimet e ngrira

Patatet

Pataten e ëmbël

Brokolin.

Deri më tani, studimet shkencore janë marrë kryesisht me rolin e frutave dhe perimeve në përmirësimin e shëndetit mendor.

Këto studime nuk janë përqendruar rëndësia e gatimit dhe përpunimit të këtyre ushqimeve për një shëndet më të mirë mendor.

Të dhënat e studimit të përmendur më lart janë shumë të rëndësishme sepse shërbejnë si udhërrëfyes për shumë politika shëndetsore.

Këto politika duhet të promovojnë konsumin e sa më shumë frutave dhe perimeve të papërpunuara për një mirëqenie më të madhe.

Duke konsumuar fruta dhe perime siç i ka bërë natyra, organizmi përfiton shumë mikroushqyes të nevojshëm.

Mikroushqyesit në fjalë përmirësojnë tretjen, komunikimin e stomakut me trurin dhe ndjesinë e përgjithshme të mirëqenies mendore./AgroWeb.org