nga AgroWeb më 17 March, 2022

30 artikuj të shportës kushtojnë 20% më shumë se në janar

30 artikujt kryesorë të shportës së mallrave, ku përfshihen nafta dhe gazi, më datën 15 mars u shitën 20% më shtrenjtë se në janarin e këtij viti. Lista e çmimeve në muajin janar ka si referencë matjet e INSTAT të disponueshme për publikun në web-in zyrtar, ndërsa çmimet e datës 15 mars u morën nga […]

nga AgroWeb më 2 March, 2022

Tarifat e reja të energjisë, presion mbi çmimet e bukës dhe brumërave

Kryetari i Shoqatës së Prodhuesve të Bukës, Pastiçerisë dhe Brumërave, Gëzim Peshkëpia, tha se, çmimet bukës, brumërave dhe pastiçerive do të jenë në presion me tarifat e reja që pritet të miratohen nga Enti Rregullator i Energjisë. A ka një presion të rritjes së kostove të prodhimit të bukës nga rritja e çmimeve të energjisë […]

nga AgroWeb më 28 February, 2022

Nga 1 marsi do të rriten përsëri çmimet e bulmetit

Nga 1 marsi do të rriten sërish çmimet e produkteve të bulmetit. Shtrenjtimi do të ndikohet nga shtimi i kostos për të çmimeve më të larta të naftës, energjisë, plastikës dhe heqjes të skemës të TVSH-së të kreditueshme 6% që nisi zbatimin nga 1 janari 2022. Për shkak të rritjes së kostos nga këto faktorë, […]

nga AgroWeb më 18 February, 2022

Si mendoni se kanë ndryshuar çmimet gjatë 12 muajve të fundit?

Që nga muaji tetor, konsumatorët po e ndjejnë barrën e shtuar në buxhetet e tyre nga rritja e çmimeve. Indeksi i besimit konsumator, që matet nga Banka e Shqipërisë, u drejtor individëve ndër të tjera edhe pyetjen: “Si mendoni se kanë ndryshuar çmimet gjatë 12 muajve të fundit?”: janë rritur shumë, janë rritur në mënyrë […]

nga AgroWeb më 16 February, 2022

Ngricat dhe mungesa e prodhimit vendas shtrenjtojnë me 25-40% çmimet e perimeve

Temperaturat ekstreme negative  që përfshinë vendin vetëm pak javë më parë kanë dhënë goditjen e parë më afatshkurtër në produktet e fushës duke çuar çmimet e tyre në nivele statosferike. Tregtarët raportuan se në tregjet e shumicës sallata jeshile, spinaqi dhe lakra kishin ardhur në rritje graduale që nga janari e në vazhdim në shkurt. […]

nga AgroWeb më 16 February, 2022

Ulen Financimet Për Blegtorinë Shqiptare – Pasojat Tek Fermerët

Blegtoria po tkurret, vetëm në vitin 2020 sipas të dhënave nga INSTAT, në Shqipëri ka 55 mijë gjedhë më pak krahasuar me vitin 2019. Mungesa e subvencioneve ka bërë që fermerët të braktisin stabilimentet e gjësë së gjallë. Buxheti për bujqësinë për vitit 2022 kap vlerën e 29.5 milion Eurove, këto para do të investohen […]

nga AgroWeb më 28 January, 2022

Drejt “Zhdukjes” Kultivimi i Kërmillit – Përse Fermat Po Mbyllen?

Disa vite më parë numri i atyre që vendosën të investonin në një fermë kërmilli pësoi rritje të ndjeshme nën “joshjen” e një biznesi me fitim. Por gjatë rrugës jo të paktë ishin ata që u zhgënjyen duke e braktisur si aktivitet dhe sot sasia e kultivuar mbetet modeste. Të dhënat zyrtare nga Ministria e […]

nga AgroWeb më 5 January, 2022

Ndryshimet Klimatike – Dëmet Në Zonat Fushore Të Bujqësisë

Evans Rroko, Profesor në Universitetin Bujqësor të Tiranës, analizon se si do të ndikohen kulturat bujqësore në të gjithë vendin nga ndryshimet klimatike dhe gjithashtu jep rekomandime për ndërhyrje në secilën nga zonat. Sa i rrezikuar është prodhimi bujqësor nga ndryshimet klimatike? Studimet e bëra tregojnë se Ballkani, dhe sidomos pjesa mesdhetare e tij, pritet […]

nga AgroWeb më 29 December, 2021

CoSolve-19 në mbështetje të Ndërmarrjeve Mikro, të Vogla dhe të Mesme dhe Fermerëve të prekur nga Covid-19

Çdo Ndërmarrje Mikro, e Vogël dhe e Mesme si dhe fermerët e regjistruar që janë prekur nga pasojat e Covid-19, mund të aplikojnë për mbështetje këshillimore dhe grante në CoSolve-19. Programi i financuar nga Qeveria Gjermane dhe i zbatuar nga GIZ në bashkëpunim me Qeverinë Shqiptare ka çelur thirrjen e dytë në mbështetje të këtyre […]

nga AgroWeb më 21 December, 2021

Thirrja e Katërt e IPARD II – 400.000 Euro Për Zhvillim e Agroturizmit

Fondet IPARD të ofruara nga Bashkimi Europian janë mbështetja më e madhe për financimin e sektorit të bujqësisë në Shqipëri. Këtë vit, nga grantet IPARD ofrohen 4.1 milion euro mundësi financimi dhe të interesuarit mund të aplikojnë duke nisur nga data 10 Janar 2022 deri më 25 Shkurt 2022. Ndryshe nga thirrjet e mëparshme, fondet […]

nga AgroWeb më 16 December, 2021

Sfidat e prodhimit të vajit të ullirit në qarkun e Vlorës

Qarku i Vlorës synon të kthehet në një rajon të rëndësishëm të kultivimit të ullirit dhe prodhimit të vajit në Shqipëri. Kohët e fundit vihet re një rritje e eksportimit të vajit të ullirit edhe drejt Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Prej disa vitesh Agjensia Amerikane për Zhvillimin Ndërkombëtar USAID po i mbështet prodhuesit për […]

nga AgroWeb më 10 December, 2021

Boronica Dhe Dëllinja – Bimët Medicinale Më Të Preferuarat Në Tregje

Në vitin e shpërthimit të pandemisë COVID-19 kërkesa për produkte të shëndetshme u rrit në mënyrë dramatike dhe këtë interes e ndjeu sidomos industria e bimëve aromatike e medicinale. Një studim i mbështetur nga GIZ dhe Ministria e Bujqësisë tregon se dy nga produktet shqiptare më të kërkuara në tregje ishin boronica dhe molla e […]