nga AgroWeb më 10 November, 2021

Problemet e Fermerëve Me Kultivimin e Domates

Disa qindra fermerë në Qarkun e Fierit dhe Beratit po e hedhin prodhimin e domates këtë vit për shkak se sipas tyre fara ka sjellë probleme. Një pjesë e madhe e fermerëve kanë investuar në sera duke marrë kredi dhe kjo e bën më të vështirë situatën e tyre. Sipas Ministrisë së Bujqësisë, problemet me […]

nga AgroWeb më 9 April, 2021

Nafta falas për fermerët, janë miratuar 15% e aplikimeve

Agjencia Rajonale e Ekstensionit Bujqësor (AREB) pas shqyrtimit të dokumentacionit dhe verifikimit të parcelave në terren miratuan edhe 1093 aplikime të tjera për përfitim të naftës falas nga fermerët. Ministria e Bujqësisë publikoi në faqen zyrtare listën pjesore me përfituesit e radhës që i përkasin qarqeve, si:  Durrës, Tiranë, Lezhë, Berat, Elbasan, Korçë, Fier, Gjirokastër, […]

nga AgroWeb më 27 January, 2021

Fermerët Afat Deri Më 25 Shkurt Për Aplikimin E Naftës Pa Akcizë

Fermerët në të gjithë vendin nga 15 janari mund të nisin të aplikojnë online nga e-Albania për të përfituar naftën falas (pa përfshirë taksën e karbonit, qarkullimit, akcizën dhe TVSH-në me çmim 63,8 lekë/litër). Afati i aplikimit përfundon më 25 shkurt 2021. Aplikimi online është i mundshëm përgjatë 24-orëve, nga ora 00:01 e datës së […]

nga AgroWeb më 19 January, 2021

Fermerët Orientohen drejt Prodhimit bio

Prodhimet organike bujqësore kryesojnë kërkesën e konsumatorëve në tregun vendas, por më së shumti atë të huaj. Për të rritur të ardhurat e tyre familjare, fermerët dhe agrobiznesi të mbështetur edhe nga politikat financiare dhe fiskale, po orientohen gjithnjë e më shumë drejt prodhimit të produkteve “bio”. Një nga drejtimet kryesore që po ngjall interes […]

nga AgroWeb më 6 January, 2021

Për Fermerët: Kushti Kryesor Për të Përfituar Naftën Pa Aksizë

Zëvendëskryeministri Erion Braçe u bëri sot thirrje fermerëve që të regjistrohen dhe të pajisen me NIPT për të marrë naftën pa akcizë. Braçe publikoi foto nga serrat dhe fushat e mbjella me sallatë dhe theksoi se këto janë produkti i parë masiv i këtij viti që do të shkojë për eksport. “Punë të mbarë në […]

nga AgroWeb më 24 November, 2020

Elsoni dhe Oltioni Pajisin Fidanishten me Mekanikë të Re, Kultivojnë 20 Varietete në Vreshta

Pasioni dhe puna këmbëngulëse ka çuar drejt suksesit fidanishten Xhakolli. Ministri i Shtetit për Sipërmarrjen Eduart Shalsi ka sjellë në vëndje shembullin e dy të rinjve Elsonit dhe Oltionit, të diplomuar për Vreshtari–Enologji, që po zhvillojnë një sipërmarrje të trashëguar nga prindërit, të cilën sot e kanë transformuar në një prodhues të madh të fidanishteve […]

nga AgroWeb më 29 October, 2020

Hapet Thirrja e Tretë e Programit IPARD II, Aplikimet për Përfitim të Granteve Nisin nga 10 Dhjetori

Ministria e Bujqësisë ka vendosur rreth 2 muaj afat në dispozicion të fermerëve dhe agrobizneseve që kërkojnë të aplikojnë me hapjen e thirrjes të tretë të programit IPARD II. Sipas urdhërit të ministrisë të botuar në Fletoren Zyrtare, afati për dorëzimin e aplikimeve për thirrjen e tretë të programit nis nga 10 dhjetor dhe përfundon […]

nga AgroWeb më 28 October, 2020

Hapat që Duhet të Ndjekin Fermerët për të Përfituar Naftë Falas

Çdo fermer që ka tokë, në pronësi apo me qira dhe që e punon atë është përfitues potencial i skemës, naftë falas për bujqësisë. Ministria e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, bën të ditur se dy hapa do të ndjekin fermerët për të përfituar naftë falas, për prodhimin bujqësor. 1- Të kenë NIPT-in e fermerit sipas […]

nga AgroWeb më 26 October, 2020

Fabrika në Dibër, Kontrata me 200 Fermerë për Grumbullimin e Qumështit

Fabrika e përpunimit të qumështit “Ngota 2010” është një tjetër shembull domethënës i sipërmarrjeve private të njerëzve të zakonshëm që rritet dhe zhvillohet falë mbështetjes së shtetit, e cila ka lidhur kontrata për blerjen e qumështit me rreth 200 fermerë të Dibrës, të cilëve do t’u ofrojë një perspektivë të re zhvillimi, edhe përfundimi i […]

nga AgroWeb më 13 October, 2020

Siguria Ushqimore – Vaksinim Falas në Ndihmë të Fermerëve për 480 mijë Krerë Bagëti

Ministri i Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, Bledi Çuçi u shpreh se 80 mijë krerë bagëti u vaksinuan falas gjatë këtij viti në të gjithë vendin për sëmundjen e plasjes. “Po falas vaksinuam 400 mijë krerë të imta për brucelozën. Kemi nisur ndërkohë edhe vaksinimin kundër dermatozës nodulare. Mbrojtja dhe përmirësimi i shëndetit të kafshëve janë […]

nga AgroWeb më 25 June, 2020

Vreshtaria, Sipërmarrje në Rritje në të Gjitha Zonat e Shqipërisë

Kultivimi i vreshtarisë është kthyer tashmë në një biznes në rritje që dominon në të gjitha zonat e Shqipërisë. Vreshtat, aktivitet nga më tradicionalët nga jugu e deri në veri të vendit, po kthehet në biznes mjaft fitimprurës për shumë fermerë që po investojnë në këtë kulturë. 325 mijë fermerë merren me vreshtari Nga të […]

nga AgroWeb më 15 April, 2020

Fermerët e Fierit – Eksportet Bujqësore Janë Rritur Gjatë Tremujorit të Parë

Eksportet e prodhimeve bujqësore të stinës, kanë shënuar rritje  për shkak të zgjerimit të kërkesës në tregjet e huaja sidomos në vendet e rajonit, në kushtet e pandemisë COVID-19 që ka çuar në një trend rritje konsumin dhe kërkesën. Rreth 1600 tonë perime të freskëta janë eksportuar vetëm nga rajoni i Fierit në 3-mujorin e […]

nga AgroWeb më 14 April, 2020

Kërkesa për Prodhimet Shqiptare Ka Pësuar Rënie Drastike – Shkaqet dhe Pasojat në Bujqësi

Eksportet e ushqimeve sidomos prodhimeve bujqësore të stinës janë bllokuar për shkak të rënies së kërkesës në tregjet e huaja sidomos në ato të Rajonit. Kompani të cilat prej vitesh eksportojnë prodhime bujqësore në tregjet e rajonit, Serbi, Maqedoni, Bosnje etj sqaroi se, kërkesa për prodhime shqiptare ka pësuar rënie drastike. Kushtet klimaterike e favorizojnë […]

nga AgroWeb më 5 April, 2020

Fermerët Po Hasin Vështirësi në Eksportet e Produkteve dhe me Pagesat

Vështirësitë në eksportet e prodhimeve bujqësore të stinës për shkak të emergjencës, që ka krijuar Covid-19 po bëjnë presion mbi çmimet e produkteve të serave, duke bërë që këto ditë shitjet të jenë nën kosto. Fermerët në zonat e prodhuese të vendit pohojnë se, edhe këtë sezon prodhimet janë me intensitet të njëjtë, madje edhe […]

nga AgroWeb më 25 March, 2020

Fermerët Punojnë Për Të Furnizuar Tregun Me Fruta – Perime Të Freskëta

Qendrat e grumbullimit bujqësor, në Lushnjë dhe Fier, po vazhdojnë normalisht furnizimin e tregjeve të vendit me produkte të freskëta bujqësore, në  kushtet e situatës së karantinës në vend, si masë parandaluese për mospërhapjen e virusit COVID-19. Agjencia Rajonale e Shërbimit Veterinar dhe Mbrojtjes së Bimëve, Vlorë që merret me eksportet bujqësore të rajonit jugor […]

nga AgroWeb më 18 March, 2020

Shtyrja e Kësteve të Kredive – Çfarë Duhet të Dinë Bizneset e Bujqësisë

Shtyrja e afatit të shlyerjes së këstëve të kredive për një periudhë 3 mujore me qëllim lehtësimin e problemeve financiare të qytetarëve dhe bizneseve për shkak i situatës së krijuar nga pandemia Covid 19 prek edhe sektorin e bujqësisë. Situata e krijuar në vënd si pasojë e përhapjes së Covid 19 pritet të ndikime negative […]

nga AgroWeb më 21 February, 2020

Fermerët Protestojnë në Lushnje – Kërkesat Janë Ende Të Paplotësuara

Siç e paralajmëruan edhe ditën e djeshme në njoftimin e tyre zyrtar, fermerët e Myzeqesë organizuan protestën e tyre në qytetin e Lushnjes. Fermerët pjesëmarrës i përkisnin degëve të Lushnjes, Divjakës, Beratit, Fierit, Kuçovës, por edhe nga zona e qytete të tjera. Ata kërkojnë që qeveria shqiptare t’u plotësojë kërkesat e parashtruara nga sindikata e […]

nga AgroWeb më 14 February, 2020

Fermerët e Korçës Po Reduktojnë Sipërfaqet me Mollë

Fermerët e Korçës po përballen me vështirësi në gjetjen e kapaciteteve ruajtëse për prodhimin e prodhimeve të tyre. Konkretisht, mollëve. Në fshatin Zvirinë të Korçës, për një nga kultivuesit kryesorë të mollëve në juglindje, më shumë se gjysma e prodhimit ka mbetur pa shitur. Ulja e konsumit vendas dhe rënia e eksporteve ka bërë që […]

nga AgroWeb më 8 January, 2020

Fondet e IPARD II Edhe Për Një Javë – Fermerët Interes për Sisteme Anti Breshër

Jemi në stinën e dimrit ku moti i ftohtë shoqëruar me rreshje shiu dhe breshër kanë kohën e tyre. Thuajse çdo vit, për shkak të rreshjeve të dendura të shiut, stuhive dhe breshërit tonelata me prodhime shkatërrohen duke rrënuar me qindra agrobiznese e ferma. Duke shfrytëzuar aplikimet në fondet e IPARD II në Shqipëri, ku […]

nga AgroWeb më 4 December, 2019

Mbështetja nga IPARD II – Investimet në Sera, Më Fitimprurëset në Bujqësi

Gati një muaj nga nisja e aplikimeve për përfituar nga fondet e IPARD II duket se fokusi i agrobizneseve është përqendruar tek investimet në sera, si një nga investimet më fitimprurëse në bujqësi. Një shumë prej 57.6 milionë eurosh ofrohet nga BE në formën e granteve, me qëllim zhvillimin e bizneseve në bujqësi. Ekspertë të […]