Organizëm dhe Muskuj të Fortë pas Moshës 40 Vjeç – Regjimi i Duhur Ushqimor

1.3k 3

Kur njeriu mbush 30 vjeç, besohet që masa muskulare në organizëm të ketë arritur kulmin.

Pas kësaj moshe, ajo nis e bie në mënyrë graduale.

Pas moshës 60 vjeçare, ndryshimi në përbërjen e organizmit është dramatik, sepse trupi ka më pak muskuj të tonifikuar e më shumë lëkurë të varur.

Humbja e masës muskulare si pasojë e moshës shkon përtej aspektit kozmetik.

Me humbjen e masës muskulare, njeriu humbet forcën dhe qëndresën, që do të thotë se ai lodhet më shpejt.

Sipas të dhënave të AgroWeb.org humbja e masës muskulare shoqërohet edhe me fraktura të shkaktuara si pasojë e dendësisë së pakët kockore.

Si Të Ngadalësoni Humbjen E Masës Muskulare

Proteinat

Proteina është thelbësore për mirëmbajtjen e masës muskulare.

Por koha e marrjes së saj është po aq e rëndësishme.

Për një mirëmbajtje efikase të muskujve, njeriu duhet të shpërndajë në mënyrë të barabartë sasinë e proteinës së marrë gjatë ditës.

Proteina në formën e pluhurit është një produkt industrial që mund të konsumohet rregullisht gjatë ditës duke e shoqëruar me kos, tërshërë, lëngje e shumë gatime të tjera.

Roli I Proteinës Tek Muskujt

Proteina është shumë e rëndësishme jo vetëm për muskujt por për të gjithë organizmin.

Së pari, ajo shpërbëhet në amino acide të cilat janë shtyllat bazë për çdo ind dhe muskul të trupit.

Nëse trupi nuk ka amino acide të nevojshme, ai e përthith atë nga muskujt.

Së dyti, konsumi i proteinës stimulon sintetizimin e saj dhe së treti parandalon shpërbërjen e saj.

Sintetizimi është procesi që ka të bëjë me grumbullimin e amino acideve dhe ndërtimin e indeve dhe muskujve.

Trupi e sintetizon proteinën por edhe e shpërbën atë.

Sipas të dhënave të AgroWeb.org nëse niveli i sintetizimit është më i lartë se ai i shpërbërjes së proteinës, trupi rrit automatikisht masën muskulare.

Kjo e fundit humbet me shpejtësi nëse niveli i shpërbërjes së proteinës është më i lartë se sintetizimi i saj.

dhe më pas sintetizohet duke ndërtuar dhe rimëkëmbër inde dhe masë muskulare.

Sipas të dhuenave të AgroWeb.org burimet më të pasura të proteinës janë mishi, veza, peshku, shpendët e të tjerë.

Ndryshe nga yndyrnat dhe karbohidratet, trupi i njeriut nuk arrin të ruajë proteinë për përdorim të mëvonshëm.

Ai ka nevojë për furnizim të vazhdueshëm që të ketë të gjitha amino acidet e nevojshme për funksionimin e mbarë gjatë ditës.

Të rinjtë kanë nevojë që të konsumojnë vakte me të paktën 20-30 gramë proteinë për një sintetizim të mjaftueshëm të saj.

Të rriturit kanë nevojë për 40 gramë proteinë në vakt për sintetizimin./AgroWeb.org

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.